Pavel Bárta
6. května 2011 • 13:23

BLOG: Ruutu nebo Juhele, vlastně se nic nestalo

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PAVEL BÁRTA - Docela zvláštní chlapíci, tihle Finové. Tak třeba Raimo Summanen – skvělý trenér a taky prý velmi příjemný, řeklo by se zlatý člověk. Jen nesmí stát méně než sto metrů od stadiónu. Pak je schopen v sobě pod tlakem chovat se jak šílenec, urážet všechny kolem a po největších hvězdách týmu házet dokonce flašky. A to Jaromír Jágr neřekl asi zdaleka všechno o tom, co se v kabině Omsku při play off vlastně dělo.



Tuomo Ruutu, to samé. Chytrý kluk, všechno, sympaťák se smyslem pro humor, finští novináři si ho nemohou vynachválit. Ale při výpadu na Jágra ve středečním zápase se choval jako bezmozek. Každý národ má svoje magory a Ruutuovi to mají zřejmě v rodině. Ale totéž si mohou říkat oni o nás. Český hokej už taky světu představil pár podobných bláznů.

Sám jsem Finy poznal víceméně jen z té lepší stránky. Jako velice příjemné, sympatické lidi. Ale tady ani nejde o to, jestli si tihle severští kabrňáci na Jágra v poslední době náhodou nějak nezasedli. Asi netuší, že jako kluk nosil v peněžence jejich vlajku a zbožňoval Jariho Kurriho... Nezáleží ani, zda faul na Jágra způsobil Ruutu, Juhele nebo Ajtakrajta. Zarážející je, jak shovívavě se k věci postavili rozhodčí a že nebyl potrestán ani dodatečně.

„Je naším cílem, aby si to hráči příště rozmysleli, když se budou řítit na soupeře,“ sdělil prezident IIHF Rene Fasel při setkání s českými novináři na dotaz ohledně zákroku Lotyše Arturse Kuldy na obránce Radka Martínka. Rozhodčí prý asi nic neviděli, český bek skončil s poraněnou krční páteří v nemocnici. Kulda pak dostal disciplinární trest na tři zápasy.

„Přesně proti takovým věcem bojujeme,“ vracel se Fasel ke Kuldově útoku na Martínka. Jágr výpad finského divocha naštěstí přežil bez následků. Dokonce se pak Finům pomstil gólem. Ruutu dostal od rozhodčích dvě minuty, jeho přestupek se dál neřešil. Takže jak to vlastně je?

Trest pro Lotyše byl tvrdý, ale oprávněný. Navíc takový verdikt hned v úvodu turnaje mohl být varováním pro ostatní. Jak se ukázalo, nebyl. Na „nějakého“ Lotyše se pozvolna zapomíná. Fin, jehož tým se po porážce s Čechy bude mít ještě hodně práce, aby postoupil do čtvrtfinále, vyšel bez úhony.

I proto pozdvižení po dalším nevybíravém ataku na Jágra vyprchává. Jako by se vlastně nic nestalo, zůstal bez povšimnutí. Snad nepřijdou další.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud