Pavel Bárta
17. prosince 2012 • 11:29

Vzít, či nevzít hráče NHL? Hadamczik měl být při výběru střídmější

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdepak, vyrazit na turnaj s tím, kdovíjak silný tým nemáme, to Čechům nesvědčí. Premiérové vítězství na listopadové akci všechny namlsalo, sestava pro Channel One Cup na papíře vypadala náramně. Největší problém ale byl v tom, co mělo tým zdobit nejvíc: sešlo se v něm příliš hráčů z NHL.



Rusové šli stejnou cestou. Ale hráli doma, na velká jména chtěli přilákat diváky, chtěli zvítězit, což se jim s bohatýry v čele s Dacjukem a Malkinem podařilo rozdílem třídy. Jako by hráli úplně jiný turnaj. I největší a nejbohatší hvězdy hnala před vlastním publikem příznačná hrdost a touha se ukázat. Předvedli sobě i světu, jak jsou schopní v tak silné sestavě s druhými zatočit. Do olympiády v Soči zbývá něco přes rok…

Ruské hráče taky tolik nepálí, jestli NHL začne nebo ne, protože i v KHL jsou nadmíru spokojení. Češi se nacházejí v jiné situaci. Před měsícem, v době turnaje Karjala, pořád ještě žili v přesvědčení, že evropská mise bude dočasná a dohoda mezi odbory a vlastníky klubů je otázkou času. Když to nedopadne hned, vyjde to za měsíc. I díky tomu si náhradní řešení víc užívali.

Jenže měsíc utekl a pořád se neděje nic. Naopak přituhlo, spor o novou kolektivní smlouvu se vyostřil. Minulý týden měl patřit ke klíčovým, místo uzavření smíru však do ulic vyrazily tanky. Únavné vyčkávání, narůstající frustrace, že to pořád nikam nevede, to všechno se na hráčích muselo projevit, narušilo jejich pohodu a mohlo se přenést taky na zbytek mužstva. Myšlenkami byli i trochu jinde, ať si to připustí, nebo ne.

Česká reprezentace samozřejmě neskončila na akci Euro Hockey Tour bez bodu jen proto, že s ní na turnaj vyrazilo osm krajánků z NHL. Finové vsadili na mladíky z domácích zdrojů a urvali jediné vítězství doma právě proti českému týmu. Přesto jejich tah měl logiku.

Pokud NHL přece jen zachrání aspoň část sezony, její hráči na mistrovství světa pravděpodobně nepojedou. Tak to bylo v ročníku 1994/95, kdy se základní část protáhla do května. A když zámořská liga nezačne? Alois Hadamczik hráče z NHL zná, nepotřebují zkoušet, ani testovat, tím spíš za situace, jaká panuje teď.

Na druhou stranu, každý trenér se snaží vybrat vždycky ty nejlepší. Kdyby to Hadamczik neudělal, po tomhle výsledku by mu to každý omlátil o hlavu. Po výbuchu v Moskvě je zřejmé, že měl být střídmější a zvolit třeba i finskou cestu. Aspoň by se míň ostřílení hráči otrkali. Hůř to stejně snad ani dopadnout nemohlo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud