Pavel Bárta
1. ledna 2015 • 07:45

Začalo bít české srdce, junioři předvedli, čeho jsou schopní

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčího hlavička jako kulka za Stoppenova záda, 0:2!
Hradec Králové - Slavia: Zmrzlý předběhl Harazima a zvyšuje na 2:0 pro sešívané
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak nám ten nový rok začal šťastně a vesele, jen ať to pokračuje. Junioři jsou po heroickém vítězství nad Ruskem ve čtvrtfinále mistrovství světa. Jako rok co rok, ani tentokrát neměli do poslední chvíle nic jistého, dokonce víc než jindy hrozil pád do barážového pekla.



Ale poslední krok zvládli bravurně, po 18 letech na šampionátu porazili v normální hrací době Rusy, odvrátili hrozící sešup do bojů o záchranu a do play off jdou z pozice, jakou si přáli.

Ve čtvrtfinále nenarazí na nabušené Američany, ani rozjetou Kanadu, která jako pořadatel měla přednostní právo sehrát svůj zápas v Torontu, a tak Češi musí za Slováky vyrazit do Montrealu, byť ve skupině nakonec skončili druzí, tedy výš, než jejich příští soupeř.

V téhle kategorii mnohdy hodně záleží, jak se hráči vyspí a zda jim chutnal oběd. Každá maličkost je umí vykolejit nebo naopak nakopnout. Hokejový svět se taky zvětšuje a turnaje jsou stále nevyzpytatelnější, což názorně předvedli Dánové.

Otrlejší povahy mluví o krásách sportu, který je nádherný právě i proto, že jeden neví, co vám zítřek přichystá. Nicméně Češi zase jednou vyklouzli v poslední chvíli z nejhoršího. Jsou snad takoví klikaři? Prošli nějakou zázračnou proměnou? Vůbec ne, co vás nemá. Mužstvo prostě ukázalo, čeho je schopné.

Výkonem, přístupem, nasazením, týmovým výkonem, o kterém hráči už jen nemluvili, ale skutečně ho i předvedli. Triumf nad Ruskem nebyl dílem náhody. Český výběr v sobě probudil dosud jen tušenou sílu, začalo bít jeho české srdce a byl to i důsledek všeho, čím si v turnaji prošel.

Pro dvacítku začaly vyřazovací boje mnohem dřív, vlastně už nepovedenou bitvou se Švýcary, kteří nejprve zaskočili český výběr, ale potom zpackali, co se dalo. A vidíte, do baráže sklouzli nakonec oni.

Čeští mladíci na to šli opačně. Zvládli bitvu s Dány, před zápasem s Rusy, který potřebovali vyhrát za tři body, si nic jiného nepřipouštěli. Věděli, co na soupeře platí, a dobře se na něj připravili.

Zatím to nejlepší převedli junioři na konci bojů ve skupině a můžou ukázat ještě víc, že svoji práci ještě nedokončili. Splnili si postupový sen. Ovšem totéž mají v hlavách i Slováci.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud