Pavel Bárta
19. srpna 2015 • 15:15

Kluby NHL berou víc hráčů jen na zkoušku. Neprodělají

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před rokem Tomáš Kaberle zamířil na zkoušku do kempu New Jersey. Bylo mu 36 let, ale v NHL to ještě nechtěl vzdát. Tisícovky zápasů v zámořské lize, do níž mu zbývalo jen 16 utkání, však už asi nedosáhne. Na rozdíl od jiného veterána Scotta Gomeze do sestavy Devils nepronikl, Kaberle nepochodil ani na druhý pokus v listopadu v New York Rangers, jejichž obrana tehdy připomínala špitál.



Zámořské kluby na jednu stranu rozhazují štědré kontrakty a sypou do hráčů miliony dolarů, ale současně s penězi nakládají velmi obezřetně. V Pittsburghu tento týden uzavřeli zkušební kontrakt se Sergejem Gončarem. Ruský bek není ve 41 letech žádný dorostenec, nabídky se už tolik nehrnou, svoji kvalitu však pořád má.

A dá se předpokládat, že už jen svými zkušenostmi může být platnější než nějaké nedochůdče z farmy. S tím ho taky do Penguins berou. Pokud na try-outu obstojí, po kempu se dočká lepší smlouvy. Jestliže ne, případně když na něj nezbyde dost peněz, může zase jít a klub na tom v podstatě nic neprodělá.

Gončar je poslední příklad, jak získat exkluzivní posilu, přitom s minimálním rizikem. Podle toho, jak trh s volnými hráči po prvotním červencovém třesku zamrzl, se dá očekávat, že hráčů na try-out letos přibude. Navíc věková hranice takto prověřovaných hráčů se sniží. K vyzrálým borcům dávno po třicítce, kteří mají svá nejlepší léta za sebou, se přidají i výrazně mladší ročníky.

Stejnou možnost jako Pittsburgh Gončarovi prý New York Islanders nabízeli Marku Židlickému, který je zatím rovněž bez smlouvy. Ve slosování se můžou ocitnout i další Češi jako Tomáš Fleischmann nebo Jiří Tlustý. Nejlepší český střelec NHL zkrácené sezony 2012/13 po jarní výměně z Caroliny do Winnipegu na kontrakt stále čeká. V seznamu čekatelů patří 27letý útočník k nejmladším. Tlustý však není zdaleka sám.

Nepatrný nárůst platového stropu a poměrně chudá nabídka na trhu volných agentů nutí generální manažery k větší šetrnosti, než v předchozích letech. Mnozí z nich hrají o čas a doufají, že ceny v následujících týdnech ještě klesnou. Proto jich také víc bude tlačit na hráče, aby do tréninkových kempů nastoupili jen se zkušebním kontraktem. Až podle toho, jak si povedou a taky jaké budou v danou chvíli finanční možnosti, jim případně vysází peníze na dřevo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud