Pavel Ryšavý
1. prosince 2017 • 22:19

Sparta potřebuje silného Aittokallia. Kvůli sobě i Honzíkovi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ne, nebyl to úplně nápad roku, když se Sparta rozhodla udělat na začátku sezony svoje brankářské eso ze Sami Aittokallia. Je mu 25 let a jen dvakrát v kariéře se mu stalo, že si během sezony zachytal víc jak 30 zápasů. Není zvyklý být brankářem číslo jedna, který chytá jak Bůh, i kdyby kolem něho létaly dělové koule. Tohle Sparta už poznala.



Hned od začátku sezony ukázal, že se severskou zdí nebude. Nastalo kruté vystřízlivění z plánů, jak se cizinec stane v brankovišti superstar. Začal průměrně, nic nenasvědčovalo k tomu, že by to mohlo být lepší, a tak se otevřela šance i pro Davida Honzíka. A najednou byl v hlavě brouk: Kdo je vlastně lepší?

Tak nějak nepravidelně se Čech s Finem v brance rotují, poslední dobou má víc prostoru Honzík a  Aittokallio spadl do černého pytle. Vychytal 29. září Liberec a od té doby nic. Když se postavil do branky, Sparta prohrála. Zkusil to pětkrát a vždycky ten samý příběh. Nic, nula, tým, který má držet, ostrouhal.

Nedokázal vyhrát zápas, dát souboru před sebou sebevědomí, že i kdyby měla půlka kádru tupé brusle, on si s problémy poradí. Tohle přitom od brankáře chce jednou za čas cítit každý. Ne, aby měl jen nahození z rohu a střely od modré, které vidí.

Vladislav Bojko z Pardubic tečuje puk před brankářem Samim Aittokalliem
Vladislav Bojko z Pardubic tečuje puk před brankářem Samim Aittokalliem

Pro psychiku Fina i celého týmu je důležité, jak dopadl zápas v Pardubicích. Aittokallio se nesesypal, když Dynamo srovnalo na 1:1. Dál pak suše schovával do své výstroje jeden puk za druhým, nepovolil Pardubicím žádný obrat, i díky němu Sparta vyhrála 4:1. Spoluhráči nebudou mít v hlavě, že s ním zápasy dopadají na levačku, že Aittokallio znamená finsky, prohra.

V současné chvíli je to pro Spartu klíčová zpráva, protože chlapíka z Finska bude ještě potřebovat a pokud by byl v depresi, nebo mu tým přestal postupně věřit, hrozil by velký malér. Klub nemá jistou jedničku, spíš dva brankáře jedna až dva. Honzíka je potřeba na tenhle brankářský hrob posledních let připravovat, ne mu všechno hodit na hrb rovnou, na to čas ještě neuzrál.

To by ho totiž mohlo sešrotovat jako několik kolegů před ním. Nemyslím si, že by Jaroslav Janus nebo Tomáš Pöpperle byli špatní gólmani, na extraligu rozhodně silný nadprůměr, ale postupně je prostředí vysálo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud