Philipp Lahm
26. května 2022 • 12:25

Real během zlých časů přivádí na jiné myšlenky. Liverpool má jinou cestu

Autor: Philipp Lahm
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Pohledy fotbalisty“ je sloupek Philippa Lahma v německém internetovém magazínu Zeit Online. Kapitán mistrů světa a turnajový ředitel EURO 2024 v něm analyzuje fotbalová témata a hovoří o jejich strategické důležitosti pro společnost, ekonomiku a politiku. Sloupek je publikován v několika evropských zemích ve vybraných médiích, mezi která patří i deník Sport. Dialog s Lahmem vede Oliver Fritsch, sportovní redaktor Zeit Online, pro Sport Magazín a iSport.cz přeložil David Pávek.



Když Real Madrid 15. února prohrál první zápas osmifinále v Paříži, svět byl ještě jiným místem.  Když se odehrála odveta v Madridu, už začala ruská invaze na Ukrajinu. Fotbal se stal nedůležitým. Ale ti, co viděli zázračný obrat Realu, na něj nikdy nezapomenou.

Letošní finále Ligy mistrů se odehrává v době, kdy v Evropě zuří válka. Přesunulo se do Paříže z Petrohradu, protože Rusko, válečný agresor, bylo vyloučeno. Válka autokrata Putina mění celý svět.

Je to právě Real Madrid, který Evropu během tohoto krutého jara přivádí na jiné myšlenky. „Bílý balet“ cestou do finále porazil loňské finalisty Chelsea a Manchester City, a to stejně famózním stylem, jakým přešel přes PSG. Jejich soupeři v zápasech dominovali, Real ale přežil kritické fáze a pak oponenta, a celý fotbalový svět, zaskočil brilantními momenty.

V semifinále proti City Real ještě v 90. minutě ztrácel dva góly. A vyhrál. Připomnělo mi to bolestivou prohru Bayernu v roce 1999 s Manchesterem United, nebo výhru Chelsea ve finále 2012, mé osobní Waterloo. V Premier League pak Manchester City otočil z 0:2 na 3:2 a vyhrál titul. Tyhle nevysvětlitelné věci jsou na fotbale fascinující.

Třináctinásobní šampioni z Realu se ve finále utkají se šestinásobnými vítězi z Liverpoolu.Celý svět bude v očekávání dalšího zázraku Realu sledovat Karima Benzemu. Nejlepší útočník světa reprezentuje to, o čem Real je: talent, chytrost, intuitivní porozumění hry, víra ve své schopnosti. Proti PSG dal tři góly za 17 minut. Ve vyřazovací části se za šest zápasů trefil desetkrát. Vyrovnal rekord Cristiana Ronalda a ve finále ho může překonat.

Kvůli Benzemovým přešlapům mimo hřiště není snadné ho bezmezně obdivovat. Ale je jeden z nejlepších. Ligu mistrů už vyhrál čtyřikrát. V Paříži může, spolu s Lukou Modriřem, Casemirem a Tonim Kroosem (který prvního ze svých čtyř triumfů dosáhl s Bayernem) vyrovnat Alfréda di Stefana, který unikátní vítěznou sérií z let 1956 až 1960 udělal z Realu Madrid legendu.

Disciplína není něco, co byste si na první dobrou spojili s Benzemou. Abyste takového hráče udrželi na dobré cestě k úspěchu, potřebujete kouče, který ví, s kým jedná, a který zvládne trénovat klub, jež je snem všech fotbalistů. Carlo Ancelotti, první trenér, který došel do pátého finále, je pro Real perfektní volbou. Proti City během deseti minut vystřídal Kroose, Modriče i Casemira. Je potřeba dobrý instinkt, abyste rozeznali správný moment na takový tah. Ancelotti, jako každý, kdo naslouchá názorům svých hráčů během rozhodování, si užívá naprostou kredibilitu.

Real jsou Galácticos, už přes půl století. Vždy tam hrají nejlepší z nejlepších z každé generace. Většinou ze Španělska a Jižní Ameriky, občas z jiných evropských zemí, obvykle z gigantů jako je Francie, Anglie, Itálie a Německo. City a především PSG se snaží Real napodobit a chtějí kus jejich slávy. Za celou dekádu ale Real nedohnali. Pořád jsou jen kopie, a Real, i když nakonec nezískal Mbappého, zůstává originálem.

Liverpool reprezentuje jinou cestu. Rozhodující faktory jeho fotbalu jsou fyzická síla, rychlost, snaha hnát se dopředu téměř ze všech pozic. Tak teď chce hrát většina týmů. Ve finále Evropské ligy Eintracht Frankfurt porazil Rangers v podobně vášnivém zápase. Nikdo se ale ani nepřibližuje úrovni Liverpoolu. Jejich styl je jako na míru ušitý pro přístavní město patřící pracující třídě.

Za sedm let se tam mezi Jürgenem Kloppem a jeho hráči vytvořila jednota. Klopp umí přenést liverpoolskou mentalitu outsiderů na hřiště, bere si sílu z historických klubových dramat kolem Heyselu a Hillsborough. Jako všechny skvělé týmy, i Liverpool si vytvořil vlastní identitu, která jej nyní dotáhla do třetího finále za pět let. Barca byla víc než jen klub, Bayern byl „mia san mia“, a v Liverpoolu Virgil Van Dijk, Trent Alexander-Arnold a Sadio Mané nikdy nejdou sami.

„You’ll never walk alone!“ Tým je víc než jednotlivec. To si třeba Philippe Coutinho, dřív nejlepší hráč Liverpoolu, neuvědomoval. Pak se neprosadil v Barceloně ani Bayernu a teď hraje za Aston Villu. To Egypťan Mohamed Salah se stal v liverpoolské komunitě hvězdou. Když mu bylo dvanáct let, musel na trénink každý den dojíždět čtyři hodiny autobusem. A teď je v síni slávy. Tahle ambice, hlad po prosazení se, to charakterizuje Liverpool FC. Kontrast s Realem a Benzemou by nemohl být větší. Proto se na zápas tolik těším.

Samozřejmě je těžké si s lehkým srdcem užívat fotbal, nelze ignorovat válku. Má dopad na Evropany, především Ukrajince. Ve skupinové části Real Madrid prohrál doma se Šerifem Tiraspol, klubem z Podněstří. Jeho trenér, Jurij Vernydub, tým opustil těsně před domácím zápasem Evropské ligy s Bragou 24. Února, aby se mohl vrátit do rodné Ukrajiny a bránit ji. Před pár měsíci vyhrál na Bernábeu, teď bojuje v první linii se zbraní v ruce. I takový je fotbal v roce 2022.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud