Tomáš Vrábel
2. května 2015 • 22:34

Jágr ani Voráček. Tíha odpovědnosti teď leží na Pavelcovi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Reprezentaci první zápas na domácím šampionátu proti Švédsku příliš nevyšel, další duel proti Lotyšsku měl ještě víc poodhalit karty, se kterými trenér Vladimír Růžička a spol. hrají na světovém šampionátu. Jednu kartu už odložili – Alexander Salák zápas nedochytal. Vytáhli však trumf se jménem Ondřeje Pavelce.



Pavelec bude tím, který bude muset váhající a chybující obranu stmelit v neprostupnou zeď. Proti Lotyšům se mu 37 minut dařilo. Moc práce sice neměl (mířily na něj čtyři střely), ale sálala z něj jistota a Češi skóre otočili z 1:2 na 4:2. Nutno dodat, že v závěru měl velké štěstí, když Dzerins přestřelil odkrytou bránu, proti této akci však neměl šanci zakročit.

Trenéři od začátku šampionátu vsadili na Saláka. Ten ale několikrát zaváhal proti Švédsku, na jeho vrub šel i první gól Lotyšů. Podruhé inkasoval, když nechytil schovanou přesnou a rychlou střelu, proti které bylo obtížné zasáhnout, ale byla poslední kapkou, která rozčeřila situaci v českém brankovišti.

S gólmanem, který měl 74 procentní úspěšnost zásahů, nemohl český tým pomýšlet na úspěch. Ano, ze sedmi gólů, které ve hře inkasoval, mohla z velké části celá obrana, ale spoluhráče před sebou Salák příliš nepodržel.

To teď bude největším úkolem pro Pavelce. Útok je tím, co českou hru v úvodu šampionátu zdobí, zato obranná činnost skřípala i proti Lotyšům, které Kanaďané vymazali za pouhou čtvrt hodinu, čímž zápas rozhodli – 6:1.

Pro Pavelce to bude těžká role, od vyřazení z play off NHL (22. dubna) nenastoupil v utkání, na další váhání ale už není čas.

I fanoušci v O2 areně pochopili, že teď přišel Pavelcův čas. Vyvolávali jeho jméno, když chytil první velkou šanci. Takových ovací se Salák za 83 minut, co byl na šampionátu v bráně, nedočkal. Trenéři ho podpořili, dali mu důvěru i po nejistém výkonu proti Švédům, ale trpělivost jim pochopitelně došla.

Voráček, Jágr a spol. svoji práci v útoku odváděli skvěle, přesto se český tým soužil. Příchodem Pavelce má ale období nejistoty skončit. Ale až pondělní bitva s Kanadou napoví víc.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud