2. května 2015 • 22:29

První výhra je doma! Jágr s Voráčkem složili kousavé Lotyše

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyprodaná O2 Arena se dočkala, čeští hokejisté ve svém druhém duelu na mistrovství světa oslavili vítězství, když zdolali Lotyšsko 4:2. Velký obrat ve druhé třetině dokonal svou druhou trefou na MS Jaromír Jágr, výhru pojistil Jakub Voráček. Po druhém gólu v české síti vystřídal Alexandra Saláka.



Češi nastoupili i s Jágrem , který nedohrál páteční duel se Švédy se zhmožděným malíčkem na levé ruce. Do sestavy se zařadil útočník Smoleňák a nehrál Hertl . Už ve druhé třetině ale přišel zásah do složení formací, protože po souboji u mantinelu odstoupil Klepiš , kouč Růžička ve zbytku úvodní části střídal jedenáct útočníků, než se třinecký útočník vrátil.

Lotyši v době, kdy Klepiš ležel na ledě, překonali po brejku Saláka , ale sudí předtím přerušili hru. Masalskise otestovali Hejda a Novotný , českého gólmana prověřil Berzinš. První větší možnost měl v sedmé minutě Voráček , ale lotyšský gólman jeho pokus chytil.

Vyrážečkou pokryl i Jágrův pokus a poradil si se Simonovým vybruslením do šance. Po chybné rozehrávce Lotyšů měl Masalskis štěstí po bekhendovém zakončení Jana Kováře.

Soupeř byl také nebezpečný. Cibulskis z mezikruží minul, ale při Jágrově vyloučení ve 14. minutě už svěřenci trenéra Belavskise udeřili. Daugavinš projel po pravé straně a prostřelil bekhendem Saláka. V 18. minutě vyjel zpoza branky Jágr, ale jeho bekhendový pokus ani dorážka vyrovnání nepřinesly. Před pauzou ještě mohl udeřit na druhé straně Berzinš.

Salák odešel v polovině utkání střídat
Salák odešel v polovině utkání střídat

Po 121 vteřinách druhého dějství slavila vyprodaná O2 arena první český gól večera. Jordán využil clonu před Masalskisem a poslal kotouč od modré čáry přesně k levé tyči.

Hned za 77 vteřin ale z levého kruhu překonal Mikelis Redlihs Saláka, jehož následně vystřídal Pavelec . Lotyši se těšili z náskoku tentokrát jen 67 sekund. Jan Kovář totiž při vyloučení Marise Jasse trefil z levého kruhu pravý růžek Masalskisovy branky.

Po krátkém náporu Lotyšů z brejku zahrozil Smoleňák. V polovině utkání při Džerinšově trestu Jágr ještě u levé tyče Masalskise nepřekonal. Vzápětí Sotnieks sekl Klepiše a dostal trest na pět minut a do konce utkání. Lotyši sice 20 vteřin trvající oslabení tří proti pěti ustáli, ale ve 33. minutě už inkasovali. Erat nabil Jágrovi, který i ve druhém utkání na turnaji skóroval.

A s koncem dlouhé přesilovky mohl přidat i další trefu, z dorážky nezvýšil ani Erat. Pavelec byl dlouho bez práce. V 39. minutě se ale před ním ocitl Cipulis, který ale minul. A pak gólman Winnipegu musel předvést své umění při pokusech Darzinše, Širokovse a Jerofejevse během jediného střídání.

Češi odolali při Němcově vyloučení a sami v přesilovce potřetí v zápase a popáté na turnaji skórovali. Po trestech Koby Jasse a Krišjanise Redlihse ještě 67 vteřin dlouhé dvojnásobné oslabení Lotyši ubránili, ale než se stihl první potrestaný zapojit do hry, padl gól. Zblokovaný pokus Jana Kováře pohotově poslal do odkryté branky kapitán Voráček. Náskok si favorit do konce bez potíží pohlídal.

ČR - Lotyšsko 4:2 (0:1, 3:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 23. Jordán ( Červenka , Novotný), 25. Jan Kovář (Nakládal, Erat), 33. Jágr (Erat, Jan Kovář), 46. Voráček (Jan Kovář, Nakládal) - 14. Daugavinš (Darzinš, Galvinš), 24. M. Redlihs (Sprukts). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Stricker (Švýc.) - Kilian (Nor.), Puolakka (Fin.). Vyloučení: 4:5, navíc Sotnieks (Lot.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 3:1. 17 383 (vyprodáno).
ČR: Salák (24. Pavelec) - Němec, Hejda, Nakládal, Kolář, Jordán, Čáslava - Voráček, Sobotka , Erat - Jágr, Jan Kovář, Klepiš - Červenka, Novotný, Smoleňák - Simon, Koukal, Zaťovič . Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček .
Lotyšsko: Masalskis - K. Redlihs, Jerofejevs, Galvinš, Sotnieks, Širokovs, Cibulskis, M. Jass - M. Redlihs, Sprukts, Bukarts - Daugavinš, Džerinš, Darzinš - Cipulis, Berzinš, Saulietis - K. Jass, Abols, Skvorcovs. Trenéři: Aleksandrs Belavskis, Juris Klodans a Karlis Zirnis.

Z V VP PP P Skóre B
1. Kanada 7 7 0 0 0 49:14 21
2. Švédsko 7 4 2 0 1 34:19 16
3. Česko 7 4 1 1 1 27:18 15
4. Švýcarsko 7 2 0 4 1 12:18 10
5. Německo 7 2 0 1 4 11:24 7
6. Francie 7 1 1 0 5 13:20 5
7. Lotyšsko 7 0 2 1 4 11:25 5
8. Rakousko 7 0 2 1 4 10:29 5

Zápas jsme sledovali ONLINE s nejzajímavějšími tweety:

22:29 Je to tam! Češi dokázali otočit těžký zápas s Lotyši a připisují si první výhru na MS.

22:26 Češi přežili pár nebezpečných útoků Lotyšska a směřují k první výhře na MS.

22:05 - 4:2! V přesilovce pěti proti třem zvyšuje na dvougólový rozdíl Jakub Voráček.

 

21:55 Už se opět hraje, Lotyši mají ještě přes minutu přesilovku... Dobrou zprávou je, že Tomáš Hertl by měl být v pořádku pro pondělní duel s Kanadou.

 

21:39 Skončila druhá třetina, ve které Češi otočili vývoj duelu, v závěru ale mohli po obří chybě v obraně opět inkasovat.

 

21:25 - 3:2! Jaromír Jágr v prodloužené přesilovce uzavřel obří český tlak přesnou střelou a otáčí tak skóre zápasu. Pro Jágra je to 51. gól v národním týmu.

 

21:10 - 2:2! Ale i Češi umí rychle odpovědět! Po faulu na Klepiše se v přesilovce prosazuje Jan Kovář!

 

21:08 - 1:2! Hned vzápětí ovšem další podivný gól v síti Saši Saláka a Češi prohrávají 1:2. Do branky míří Ondřej Pavelec.

 

21:05 - 1:1! A hned druhá dobrá zpráva! Nahození Michala Jordána prošlo až do brány, je vyrovnáno 1:1!

 

21:03 Tak snad první dobrá zpráva, do začátku druhé třetiny naskočil i Jakub Klepiš!

 

20:47 Konec první třetiny, česká strana spíš sčítá škody: prohrává 0:1 a v zápase nepokračuje Jakub Klepiš, který zmizel hned na začátku v šatně.

 

20:37 - 0:1! Lotyši využili přesilovku po faulu Jágra a ujali se vedení 1:0.

 

20:28 Po deseti minutách měli Češi zatím největší šanci, Kovář ale těsně neuspěl. Horší je, že Jakub Klepiš se stále nevrací z kabiny...

 

 

20:18 Hned na začátku zápasu nepříjemná situace, Jakub Klepiš se nepříjemně bouchl hlavou o mantinel.

 

20:15 Druhý zápas českého celku na MS právě začal! V českém týmu se na ledě neobjevil Tomáš Hertl, místo něho hraje Martin Zaťovič.

 

20:05 Fanoušci bouří, moderátor právě vyvolává jména českých hokejistů, za malou chvíli můžeme začít!

 

19:55 O2 Arena se plní, bude opět plný dům!

 

 

 

 

19:31 Český tým vyráží na rozbruslení, O2 Arena se pomalu zaplňuje. Přečtěte si BLOG Zdeňka Jandy o vzpomínkách na rok 2004 a víře, že se nebudou opakovat...

19.05 Led v O2 Areně před duelem s Lotyši si už vyzkoušel i Jaromír Jágr, který v pátek odstoupil s naraženým malíčkem ze zápasu se Švédy. Optimistické prognózy se tak snad naplnily a ve druhém českém zápase by neměl chybět.

 

Salák odešel v polovině utkání střídat
Salák odešel v polovině utkání střídat

 

Český kouč Vladimír Růžička se rozhodl ponechat důvěru brankáři Alexandru Salákovi, i když s jeho výkonem proti Švédsku nebyl stoprocentně spokojen. Na soupisku také zapsal tvrďáka Radka Smoleňáka.

Ti, kteří nesehnali lístek na MS, mohou fandit ve fanzóně
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud