Zdeněk Janda
9. května 2014 • 09:28

Politika v Minsku? Nechme ji při MS stranou. Hlavní je vášeň

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čisté město... Nejen Jaromír Jágr před šampionátem o Minsku takhle mluvil. A opravdu. I když to dopředu může znít jako těžko uchopitelné označení, tak tenhle dojem vás skutečně bouchne do očí. Čistota k téhle běloruské metropoli pasuje.



Stačí absolvovat cestu autobusem z jedné strany na druhou a neuvidíte žádný neupravený park, žádné špinavé zákoutí. Ani se na to nemusíte speciálně zaměřit, ale tenhle dojem se vám zkrátka sám vkrade do hlavy.

Zkusil jsem se na to zaměřit i blíž. A ani na chodnících nevidíte odpadek. Ani nedopalek. Až mě to šokovalo. Závan starých časů je rovněž hmatatelný. Po centru jsou rozeseté monstrózní budovatelské monumenty. Rudé hvězdy. Postavy vojáků se samopaly. I názvy náměstí nebo stanic metra jsou výmluvné. Tak třeba: Proletářská. Partyzánská. Leninovo náměstí.

Politika se šampionátem bude jistě v určitých podobách linout. O tom není sporu. Běloruský diktátor Alexander Lukašenko je vášnivý hokejový fanoušek. Stejně jako ruský boss Vladimír Putin osobně dohlížel na přípravu zimních Her v Soči, tak i běloruský vládce dbá na to, aby se jeho země postarala o mega zážitek. Určitě se také bude při hokeji ukazovat a nechat fotografovat. Noviny budou plné záběrů, jak se zdraví s nadšenými dobrovolníky.

Může to být jakkoliv sporné. Ale politiku nechme stranou. Jisté je, že šampionát bude vášnivý. Město je zaplavené plakáty a poutači, na každém rohu na vás bafne něco s jeho tematikou. Dá se očekávat, že i fanoušci ho vezmou útokem. Atmosféra při zápasech místního Dinama v rámci KHL je pověstná. Takže ano, z jistého pohledu může být šampionát v Bělorusku pro leckoho trnem v oku. Tyhle politické námitky beru.

Ale na druhé straně: z hokejového hlediska mi bude tohle mistrovství mnohem milejší než to loňské ve Švédsku, kde to každému byla putna... Lidé nechodili, propagace nebyla žádná, hráči si v hale připadali jako při nějakém pouťáku. Bylo až ostudné, v jaké mdlé atmosféře se mistrovské boje konaly.

To v Bělorusku, věřím, nehrozí. Politiku do toho tahat nebudu. Chci si jen užít hokej. I s českým úspěchem. Věřím, že na rozdíl od minulého nevýrazného šampionátu je dobře našlápnuto na obou frontách.

Proslovy, ale i divoký tanec. Čechy vítaly v Minsku slečny v krojích
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud