Zdeněk Janda
12. června 2015 • 20:12

Růžička v aféře, která ho stála místo, doplatil na svůj svět

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Udivené a nevěřícné výrazy. Rozpaky. Je to vůbec možné? Nějak nám to moc nesedí… Vždyť copak to měl zapotřebí? Stačí si promluvit s dlouholetými blízkými spolupracovníky Vladimíra Růžičky a od každého uslyšíte podobná slova. Kauza kolem někdejšího reprezentačního kouče, která ještě bude jistě bobtnat, vyvolává u lidí, s nimiž oficiálně v nejrůznějších funkcích spolupracoval, udivené reakce.



Deník Sport se pokusil zmapovat, proč se někdejší modla, kapitán olympijských šampionů z Nagana a úspěšný trenér, ocitnul v chapadlech tíživého podezření z korupce. Takového, které ze sebe jen tak nesejme. Bude se ho držet silou vteřinového lepidla… Nit, která se táhne celým jeho příběhem, by se mohla jmenovat: Trenér doplatil hlavně na výběr podivných „kamarádíčků“, kterými se dlouhodobě obklopoval.

Na tom se shodují i jeho známí. Podlehnul prostě kouzlu lidí typu Jiří Mouček. Tedy hochštaplerů s nevalnou pověstí, kteří se na něj přisáli. Jednali jeho jménem, od trenéra, v oblasti práva třeba až naivně neznalého, měli svěřenou naprostou důvěru. Právě v tom byla potíž. A rozbuška pro osudové potíže.

Spolupracovníci, kteří to s ním mysleli dobře, ho na to upozorňovali. Jenže on si nenechal říct. Ve Slavii byl dlouho neochvějným bossem, jenž hlídal všechno. Od nákupu hvězdných hráčů až po pořizování tkaniček do bruslí… Tým byl úspěšný. V mládeži, mezi dospělými. Dvakrát bral titul. Klubový idol byl neomezeným vládcem. Sám podlehnul kouzlu toho, že si může všechno dovolit. Na jedné straně se opravdu staral o celá kvanta věcí, na zimáku byl celé dny.

Piplal klučiny v mládeži. Vychoval talenty jako Hertl, Sobotka nebo Červenka. S áčkem byl v extralize postrachem. Byl na vrcholu. Jenže už v tu dobu si nenechal říct, aby umravnil i ty nejrůznější „Moučky“, kteří jednali jeho jménem. Aby se od nich zavčas odstřihnul. Konkrétní důkazy chybějí, jenže korupční stín je hodně silný. A s jeho rozfoukáním by měly potíže i ty nejvýkonnější větráky.

Vraťme se k otázce hned z úvodu: Měl to vůbec kouč zapotřebí? Podle informací Sportu ve Slavii měsíčně pobíral až 700 tisíc. Říká se, že peníze nesmrdí nikomu… Jenže přesto otázka, jestli skutečně měl zapotřebí brát si další tisíce, vrtá hlavou všem, kteří trenéra dobře znají. A odpřísáhnou, že o ničem takovém nevěděli a nevědí.

Tomáš Král: Korupční případy nemůže řešit svaz
Video se připravuje ...

Pouze jeho svědomí dokáže odpovědět. Jedině on ví, čeho se dopustil. Nikdo jiný za něj nedokáže zodpovědět, jestli je schopný dát ruku do ohně i za Jiřího Moučka. Jestli to náhodou nebylo tak, že on, jenž postupně v roli Růžičkova kamaráda zdomácněl a čím dál více si dovoloval, podivné obchody dojednával za něj s tím, že o tom trenér ani nevěděl… Je Růžičkovou chybou, že za sebe nechal podobné kamarádíčky jednat. A neodstřihnul se od nich.

Celkově někdy nemá na spolupracovníky ten správný čuch. Teď si do Chomutova za asistenta přivedl trenéra Jana Šťastného, jenž s mládeží slavil úspěchy, ale také on je spojován s korupcí…

Růžičkova parketa je na ledě. Tam je génius. Ale v obchodních nebo administrativních záležitostech plave. Byl to právě on, kdo v pozici sportovního manažera dojednával přestupy ve všech kategoriích, ovšem v záplavě nejrůznějších telefonátů se ztrácel. Proto se ke slovu dostávali lidé kolem něj, kteří se mu nabídli, jak mu ochotně pomohou…

Spletitá kauza se potáhne. V zákulisí je často slyšet, že v pozadí jsou i jiné zájmy. Řeší se spojitost se současným slávistickým vedením, které se s koučem rozešlo ve zlém. Možné je i to, že za vším stojí rovněž zhrzení rodiče, kteří těžce nesou, že právě jejich synáček se neprosadil. Proto teď účelově mluví o úplatcích. Přitom mohla být řeč o výchovném, které akorát zbrklý kouč nenechal projít účetnictvím.

Jedno je jisté: Stejně jako nikdo trenérovi neodpáře, že dvakrát vyhrál zlato s reprezentací a dvakrát se Slavií, tak od něj nikdo nesmaže korupční podezření. Teď je na něm, jak se bude bránit. Jeho velkou chybou je hlavně to, že se už dávno nebránil vlivu kamarádů, kteří mu jenom zavařili…

Aura úspěšného kouče utrpěla. Logicky. A to i přesto, že tituly nikdy nezískal díky penězům, ale díky nespornému trenérskému umu. Na to ale teď myslí málokdo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud