28. května 2015 • 08:45

Hvězda Tretry s růžovými rty zlomila zakletý rekord: Od sedmi let je sirotek

Autor: rb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Se svými výrazně růžovými rty se postarala o překonání zakletého rekordu Zlaté tretry. Američanka Sharika Nelvisová na úterní Zlaté tretře překonala na 100 metrů překážek výkon 12,65 sekundy Polky Gražyny Rabsztynové z roku 1980. Nevadilo jí ani chladné a deštivé počasí. „Záleží na tom, jak si to připustíte,“ říká Nelvisová, která má za sebou těžké dětství.



Život se s ní už od dětství moc nemazlil. Když bylo Nelvisové šest let, její otec spáchal sebevraždu. V jejích sedmi letech jí navíc umřela i matka. Tato životní zkušenost ji zocelila a naučila se nikdy nevzdávat. I díky tomu teď hravě zdolává překážky. A nejen ty pomyslné, ale především ty na trati.

Tak jako na Zlaté tretře. V drsných podmínkách tady v úterý zaběhla časem 12,55 sekundy rekord mítinku na 100 metrů překážek. O tenhle výkon přitom organizátoři hodně stáli. Původní rekord z roku 1980 se v novém tisíciletí povedlo dvěma závodnicím jen na setinu vyrovnat.

„A já ho přitom překonala o celou desetinu, měla jsem radost. V ideálních podmínkách bych mohla běžet i pod 12,50,“ řekla Nelvisová, třetí žena letošních světových tabulek.

S běháním začala už na prvním stupni základní školy. V pozdějším věku se nejprve věnovala běhům na 400 a 200 metrů. „Šla jsem se vzdálenostmi postupně dolů, až jsem skončila na 100 metrech překážek,“ vyprávěla sympatická pětadvacetiletá Američanka. Překážky ji velmi baví, jak sama řekla „jsou cool“.

Hvězdný Bolt: V Ostravě si vždy cením publika a fanoušků
Video se připravuje ...

V Ostravě zaostala pouhou setinu sekundy za svým nejlepším výkonem z Dauhá z poloviny května. Každým rokem je rychlejší. V roce 2013 zaběhla překážky na sto metrech za 12,84, vloni to bylo 12,71. Světový rekord v této disciplíně zaběhla v roce 1988 Bulharka Jordanka Donkovová, a jeho hodnota je 12,21 sekundy. Tento čas by ráda jednou překonala.

„Světový rekord není zase tak daleko. Kolegyně z reprezentace Brianna Rollinsová zaběhla za 12,26. Já sama se chci hlavně letos kvalifikovat na MS do Pekingu, v příštím roce bych pak chtěla běžet pod 12,30,“ plánuje Nelvisová.

Sharika Nelvisová se raduje na Zlaté tretře z vítězství i překonání rekordu mítinku
Sharika Nelvisová se raduje na Zlaté tretře z vítězství i překonání rekordu mítinku

V Ostravě na nově zrekonstruovaném stadionu ve Vítkovicích se jí líbilo. „Byl to skvělý zážitek. Fanoušci byli úžasní, chtěli podepisovat fotky.“ Stejně jako všichni vítězové Zlaté tretry dostala křišťálovou trofej. „Moc se mi líbí, ale je dost těžká,“ postěžovala si naoko Nelvisová.

Pokud se budete chtít podívat na její další výkony, tak pak sledujte závod v německém Dessau, poté bude startovat na Diamantové lize v Říme a poté v New Yorku.

Špotáková: V Ostravě to je zakletý
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud