Martin Hašek
7. září 2018 • 15:00

Samba! Nová atletická superhvězda slibuje, že v Ostravě zatančí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Samba! To je jeho jméno. A on nad překážkami opravdu létá tak, jako by tančil. Jeho trenér říká, že sledovat ho je jako sledovat koncert. Katarský atlet Abderrahman Samba je letos v disciplíně na 400 metrů překážek neporažený, přiblížil se i světovému rekordu a po vítězstvích je zvyklý předvádět radostné tanečky. „Když vyhraju, určitě zatančím!“ slibuje před svým sobotním závodem na Kontinentálním poháru v Ostravě.



Jestli je možné najít nástupce Usaina Bolta, Abderrahman Samba do skupiny zájemců o nového krále atletiky určitě patří. Čerstvě třiadvacetiletý mladík letos uhranul atletické publikum v disciplíně, která je rozpálená jako žhavé železo.

Jistě, ty jeho křiklavě žluté ponožky. A trochu legrační taneční pohyby v cíli po vydařených závodech, které dovedou jeho velkého kamaráda, výškaře Mutaze Essu Baršíma upřímně rozesmát. Samba ale září především v tvrdých číslech v cíli.

Uvažte, že letos ještě neprohrál. Zkosil všech šest mítinků základní části Diamantové ligy. Celkem osmkrát běžel pod elitní hranici 48 sekund a jednou se dokonce dostal pod 47 sekund (46,98 v Paříži). Jako teprve druhý překážkář v historii, hned za světovým rekordmanem Kevinem Youngem, jehož výkon 46,78 sekundy trvá od OH v Barceloně už víc než čtvrt století.

Nejenom, že Samba vítězí. Triumfuje zároveň v jedné z nejkvalitnějších disciplín dneška. Nahání ho světový šampion Karstern Warholm z Norska a další lídři nové vlny, Rai Benjamin z ostrovního státu Antigua a Barbuda a Kyron McMaster z Britských Panenských ostrovů.

Samba přitom nad překážkami létá v lehkém rytmu, jako by ho do cíle vedla nebeská hudba.

„Tohle byla samba nad překážkami. Překážky jsou jako tanec,“ smál se po jarním vítězství v Oslu.

Narodil se v Saúdské Arábii, nejdřív ale reprezentoval Mauritánii, zemi svého otce. V roce 2015 ale přesídlil do Kataru a jemu tak přináší slávu nové hvězdy světové atletiky. Nad jeho vývojem dohlíží jihoafrický trenér Hennie Kotze, který už v roce 2015 přivedl k titulu mistra světa Keňana Nicholase Betta, nedávnou tragickou oběť dopravní nehody.

Abderrahman Samba je letos v disciplíně na 400 metrů překážek neporaženýFoto REUTERS/Issei Kato

V zemi šejků má Samba dokonalé podmínky. O něčem svědčí, že si místo finálového závodu Diamantové ligy v Curychu, kde nechal o trofej soupeřit McMastera s Warholem, vybral Asijské hry v Jakartě. Kromě překážek tam minulý týden pomohl k titulu i čtvrtkařské štafetě.

„Přišel jsem o Diamantovou ligu, ale jsem šťastný, protože mám dvě zlaté medaile,“ usmíval se Samba včera odpoledne na dráze vítkovického stadionu.

Už v sobotu jeho tanec pozná Česko. Samba bude během Kontinentálního poháru esem týmu Asie a Oceánie. V přímém souboji se znovu utká s Warholmem i McMasterem.

„Pro mě je skvělé, že spolu závodíme. Vždycky to znamená dobrý výsledek. Moc se těším. I proto, že je to poslední závod sezony. Na dovolené budu dlouho spát…“ usmívá se Samba. „Před pár dny jsem měl narozeniny a chci si tady udělat radost. Slavit budu při závodě. A když vyhraju, určitě zatančím!“

V posledním závodě si nechce zkazit svou perfektní sezonu. Zvlášť proto, že tentokrát bojuje i za svůj tým a jeho kapitánku, někdejší světovou šampionku na 400 metrů překážek Janu Pittmanovou. Ta má možnost si během víkendu vybrat čtyři žolíkové disciplíny, v nichž může její výběr soutěžit o dvojnásobný počet bodů.

„Já se vás zeptám: Kdo by byl dobrým žolíkem? Kdo má největší šanci vyhrát?“ poškádlil Samba novináře. „Že já? No jasně! Doufám, že bych byl dobrým žolíkem. Přál bych si, aby kapitánka vybrala mě.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud