18. května 2021 • 14:49

Fenomén Duplantis: Světový rekord chci skočit ještě hodněkrát

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je na vrcholu vývojové linie. Po Sergeji Bubkovi a Renaudu Lavilleniem je tu švédský tyčkař Armand „Mondo“ Duplantis. Na středeční ostravskou Zlatou tretru přivede svou show, při níž v loňském roce hned třikrát překonal světový rekord v hale i venku. „Samozřejmě chci skočit světový rekord ještě hodněkrát. Ale není to hlavní cíl,“ říká Duplantis.



Američan Sam Kendricks je dvojnásobný mistr světa, ale zná své limity. „Světový rekord? To není můj, nýbrž Mondův osud. Ten bude ve formě ještě spoustu let,“ usmál se Kendricks na svého hvězdného parťáka.

Kendricks vyhrál poslední dvě mistrovství světa, ale je to Duplantis, o němž všichni mluví. Vloni posunul světový rekord na 618 centimetrů a lidé už se ho ptají, jestli nepřemýšlí o ještě vyšších výškách. Co třeba 630 centimetrů?

„630? To je směšné, musíme být realističtí. Možná jednou, ale teď to nedokážu,“ reagoval Duplantis.

„Já jsem ti světový rekord předvídal. Těch 630 by vlastně nemuselo být nereálných. Ale radši tě nebudu stresovat,“ hecoval Kendricks.

Duplantis na vedlejší židli parťáka s úsměvem usadil: „Radši už zmklni!“

Fenomén "nové doby" Armand Duplantis právě vytvořil nový světový rekord ve skoku o tyči pod širým nebem
Fenomén "nové doby" Armand Duplantis právě vytvořil nový světový rekord ve skoku o tyči pod širým nebem

Ačkoli atletům v Ostravě komplikuje podmínky studené počasí a na tribunách bude jen 1500 diváků, od tyčkařů se znovu čeká velká show. Pro Duplantise je první metou rekord mítinku 593 centimetrů, který drží Kendricks.

„Když jsem tu byl poprvé, porazil jsem Renauda Lavillenieho. A teď je tu další světový rekordman,“ usmívá se Kendricks. „Jsem moc rád, že tu jsem, protože jsou tu vždycky nejlepší atleti. S Mondem jsme se včera bavili na večeři, co by měl mít profesionální mítink. Tradici, krásnou trofej, dobrovolníky, novináře… Od roku 2017 říkám lidem, že takovéhle mítinky mám rád. Na každé tiskovce jsem tu mezi světovými rekordmany…“

Duplantis už má za sebou dubnový závod v Baton Rouge, kde z plné přípravy skočil 590 centimetrů. V každém závodě se od něj očekávají velké věci. Protože je to muž, který posouvá lidské hranice. Kde jsou?

„Těžko říct. Dřív pro mě bylo snazší si překonávat osobní rekordy. Teď, když jde o světové rekordy, je to těžší,“ líčí Duplantis. „Samozřejmě chci skočit světový rekord ještě hodněkrát. Ale zatím jsem nevyhrál olympijské hry, ani mistrovství světa. Rekordy pro mě nejsou hlavní cíl.“

Prodej vstupenek stále běží. Lidé si je můžou kupovat dnes i zítra na pokladnách Městského stadionu ve Vítkovicích.

„Chtěl bych lidi poprosit, aby se nebáli, zaregistrovali se, došli si na test. Dnešní den i zítra bude probíhat prodej,“ vyzval fanoušky ředitel mítinku Jan Železný.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud