Martin Hašek
10. září 2020 • 14:50

Talisman pro Tokio! Špotáková zahnala démony i pochybnosti o kouči

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Devětatřicetiletá oštěpařská šampionka se na úterní Zlaté tretře oficiálně ohlásila zpět do nejužší světové špičky. Výkon 65,19 metru je její nejlepší od návratu po druhé mateřské pauze. V Ostravě nezahnala jen démony stadionu, na němž se jí nikdy příliš nedařilo. Sfoukla také nejistotu po loňské změně trenéra. Je jisté, že k olympiádě v Tokiu půjde s čistou hlavou.



Alfonz Juck se od srdce smál, když chvilku po oštěpařském závodě hovořil s Barborou Špotákovou. Manažer Zlaté tretry musel dlouhá léta poslouchat ostravské stesky jedné z největších českých hrdinek. V úterý večer ale vítkovický stadion nebyl pohřebištěm nadějí ani dobré nálady světové rekordmanky.

„Mám radost. Ukázalo se, že fakt, že se jí tady nedařilo, nebyl spojený s mítinkem. Byla to shoda nepříznivých okolností dané chvíle,“ usmíval se Juck.

Prestižní mítink byl pro Špotákovou dlouhodobým traumatem. V minulosti sice v Ostravě dvakrát vyhrála, ale naposledy to bylo před osmi lety. Teď to ale všechno otočila. Na závod se psychicky připravila, promluvila s psycholožkou a použila dokonce talismany. Výsledkem je její nejlepší hod od zlaté sezony 2017, po které ji čekala druhá mateřská pauza. Aktuální význam ale spočívá především v uklidnění její závodnické mysli.

„Byl jsem velice potěšený jejím výkonem. Delší dobu teď neházela, vím o jejích problémech s achilovkou. Pro mě bylo pozitivní, že po takové době, co nestartovala v žádné soutěži, podala takový výkon, nejlepší v sezoně,“ pochvaloval si reprezentační šéftrenér Jan Netscher. „Asi se projevují zkušenosti, ví, jak se má připravit. Funguje to, jak si představovala. To je velmi dobrá zpráva.“

Světové tabulky oštěpu 2020

67,61 Lu Chuej-Chuej (Čína)
67,17 Taťjana Chaladovičová (Běl.)
66,14 Li Ling-wej (Čína)
65,70 Maria Andrejczyková (Pol.)
65,19 BARBORA ŠPOTÁKOVÁ
64,44 Kara Wingerová (USA)
64,22 NIKOLA OGRODNÍKOVÁ

Bolesti achilovek nejsou jediným tématem sezony Špotákové. Vstoupila do ní totiž s novým koučem Janem Tylčem. A moc dobře věděla, že kvůli tomu bude čelit v atletické komunitě tlaku. Ten si na sebe ostatně vytváří i sama. Když se pro sezonu 2015 odhodlala k experimentu bez trenéra, cítila potřebu své rozhodnutí obhájit, nebyla v pohodě.

Šampionka si spolupráci s bývalým koučem koulaře Tomáše Staňka pochvalovala, ale je zjevné, že takový hod jako ten úterní v Ostravě hodně potřebovala.

„Jsem fakt hlavně ráda, že jsem dokázala, že i s novým trenérem to funguje,“ řekla jasně. „Jak mám dvě děti, je to fofr a kolikrát přemýšlím, jestli to má ještě smysl. Ukázala jsem, že má, ještě to není úplně špatné. Přese všechno to jde.“

Barbora Špotáková ovládla soutěž oštěpařek na Zlaté tretře potřetí v kariéře
Barbora Špotáková ovládla soutěž oštěpařek na Zlaté tretře potřetí v kariéře

Tohle vědomí je pro ni před olympijskou sezonou naprosto klíčové. V Ostravě prostě zničila víc démonů najednou. Příště už se možná na Zlatou tretru bude i těšit. I když pořadatelé jí zřejmě nesplní přání podzimního termínu.

„Pro potřeby olympijské kvalifikace českých atletů ji uspořádáme v květnu. Hledáme jen termín, protože nám dělá problém posunutí světového šampionátu v hokeji,“ vysvětlil Juck.

Světové hvězdy každopádně znovu dorazí. A protože půjde o jubilejní šedesátý ročník, ve hře je i to největší jméno historie. Usain Bolt.

„Ta úvaha existuje. Avizoval, že by mítinky, které mu přirostly k srdci, rád navštěvoval jako host. Uvidíme, jaká bude situace,“ řekl Juck. „Mluvil jsem už i s Warholmovým týmem. Snažíme se to dělat jako s Boltem. Udržovat vztahy s atlety, aby k nám jezdili pravidelně.“

Nejlepší výkony roku Barbory Špotákové

2020 65,19 metru
2019 63,85
2018 -
2017 68,26
2016 66,87
2015 65,66
2014 67,99
2013 62,33
2012 69,55
2011 71,58
2010 68,66
V letech 2013 a 2018 měla Špotáková mateřskou pauzu.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud