10. ledna 2009 • 23:59

Říše královny Báry

Autor: Michael Langr, Blesk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Toulá se po světě, mítink střídá mítink, hotel střídá hotel. V srdci zlaté oštěpařkyBarbory Špotákové ale zůstalo nadosmrti uložených je pár míst. Která to jsou?



Jak vypadá svět olympijské šampionky, světové rekordmanky a čerstvé vítězky ankety Sportovec roku 2008?

Patří do něj patnáctimilionové velkoměsto Peking stejně jako malá vesnička Mydlovary, zapadlá mezi jihočeskými rybníky.

Nejlepší české atletky roku - Hejnová, Špotáková, Cechlová Nejlepší české atletky roku - Hejnová, Špotáková, CechlováFoto Barbora Reichová - SPORT

Praha – Dejvice
Stadion Na Julisce je jejím sportovním domovem. Stejně jako další úspěšní olympionici, i Špotáková patří pod armádní Duklu. Na konci sezony si do Dejvic vždy chodí zahrát tradiční fotbálek se Šebrlem, Železným a spol.

Jablonec nad Nisou

Bářino rodiště. K městu pod Jizerskými horami má stále velké citové pouto, má v něm i spoustu kamarádů. Po olympiádě v Pekingu se právě tady konal mítink za účasti nejlepších světových závodnic – Jablonecký oštěp.

Sýkořice

Ve vesničce na zalesněném Křivoklátsku žije její její přítel, hasič Lukáš Novotný (27). Právě tady oslavila Bára svůj světový rekord ze Stuttgartu a místní hospodě věnovala dres, v němž ho hodila. V nedaleké Unhošti si pár koupil pozemek.

Mydlovary

Tahle dědina v jižních Čechách slouží jako symbol spojení Špotáková – Fanánek. Právě tady křtila oštěpařka stejnojmenné album skupiny Tři sestry, jejíž je velkou fanynkou. Po olympiádě ji zpěvák kapely složil písničku Čtvrtá sestra.

Stuttgart

Pár týdnů po triumfu na olympiádě v Pekingu potrvdila Špotáková, že je jasnou královnou světového oštěpu: na mítinku ve Stuttgartu hodila světový rekord! Její oštěp se zapíchl do trávníku 72,28 metru od místa hodu.

Peking

21. srpna, 40 let po zahájení sovětské okupace, sledoval český národ její strhující souboj s Ruskou Abakumovou. Tu Špotáková překonala až posledním, šestým hodem. Po něm klesla na kolena a s otevřenou pusou nevěřícně sledovala vítězný oštěp – olympijské zlato!

Oštěpařka prožila (půl)rok snů

Musela by se stát Miss World. Nebo vyhrát miliardu korun, možná porodit trojčata. Anebo hodit aspoň 80 metrů. Pokud se nic z toho nestane, úspěšnější rok už Barbora Špotáková nikdy nezažije. Vždyť v tom loňském prožívala jednu nádhernou událost za druhou.

„Byl to pro mě rok snů,“ říká. I když vlastně spíš půlrok. Jaro bylo totiž vcelku poklidné, lavina úspěchů a událostí se spustila až po vítězství na olympiádě v Pekingu.

21. srpna:
Na olympiádě v Pekingu získává zlatou medaili.
3. září: Ministryně obrany Vlasta Parkanová povýšila Špotákovou na nadporučici české armády.
13. září: Hned prvním hodem na mítinku ve Stuttgartu překonala světový rekord: 72,28 m!
2. listopadu: S velkou převahou vyhrála českou anketu Atlet roku
23. listopadu: Na atletickém galavečeru v Monte Carlu ocenili její rekord ze Stuttgartu jako výkon roku.
26. listopadu: V Česku byla zvolena Armádní sportovkyní roku 2008.
23. prosince: V prestižní americké anketě skončila jako 4. nejlepší atletka světa.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud