19. května 2009 • 14:03

Špotáková: Forma je dobrá, lepší než loni

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kvůli lehce bolavé Achillově šlaše dostala olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková od lékařů týden odpočinku. Hodí se jí to, příští pondělí ji totiž čekají státnice na vysoké zemědělské škole, obor ekologie. Hned den nato ale zahájí v Turnově sezonu, která může být stejně úspěšná jako loni.



Příprava se jí totiž povedla a tréninkové ukazatele napovídají velmi dobré formě.

Hned po olympiádě začala pracovat na diplomové práci. "Musí být prostě ve všem nejlepší," uvedl její kouč Rudolf Černý. "Když je člověk sportovec a chce být nejlepší, tak to má ve všem," reagovala Špotáková na dnešním setkání s novináři v Praze. "Takže státnice jsou první věc, kterou musím teď dokončit. Bude to možná trochu i úleva, že už to budu mít za sebou. Už tam chodím dost dlouho, že to je až skoro ostuda," prohlásila oštěpařka s úsměvem.

Mnoho sportovců mělo po olympijském úspěchu špatnou sezonu. I kvůli tomu, že nezvládlo nápor zájmu veřejnosti. Špotáková ale pořád měla atletiku na hlavní koleji, i proto se jí příprava podařila. Tři zahraniční soustředění, dva kempy v Nymburce, ale také lednová dovolená s přítelem Lukášem na Madagaskaru, kde na vlastní oči konečně viděla lemura, hrdinu stejnojmenné oblíbené pohádky.

"Bylo to po olympiádě náročné. Kdybych musela absolvovat všechny akce, tak už bych tady neseděla. I blízkým jsem kvůli tomu nevěnovala tolik času. Ale pořád jsem brala jako prioritu atletiku. Zima se moc nevydařila, ale dovolená mě nakopla," poznamenala světová rekordmanka. "Forma je dobrá, minimálně stejná jako loni, možná i trochu lepší. Těším se na závody," prohlásila.

Sama však neví, jak se jí bude dařit příští týden v úterý na mítinku v Turnově. Navíc den po státnicích. "Bude to takový test. Ale hlavně, aby tam mohl hlasatel prohlásit: K prvnímu pokusu se připravuje inženýrka Špotáková," doufala v úspěch při státnicích.

Vrchol sezony přijde až v srpnu na mistrovství světa v Berlíně, kde bude obhajovat titul z Ósaky. "Je potřeba, aby člověk zůstal zdráv a přálo mu štěstí. Je to ještě tři měsíce," podotkla.

Finále na MS je 18. srpna, jen tři dny před výročím sovětské okupace. Na olympiádě právě 21. srpna vyhrála posledním pokusem před Ruskou Marií Abakumovovou. "Určitě mi to bude chtít vrátit," tušila Špotáková. "Ale já se nedám," doplnila.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud