3. srpna 2009 • 12:42

Do Berlína odletí 22 českých atletů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Celkem 22 českých atletů odcestuje na mistrovství světa, které se uskuteční od 15. do 23. srpna v Berlíně. Zde nebudou chybět ani obhájci zlata desetibojař Roman Šebrle a olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková.



Nominaci dnes na tiskové konferenci v Praze oznámil Český atletický svaz.Výprava do Berlína čítá stejný počet atletů, jaký se před dvěma lety zúčastnil minulého mistrovství světa v japonské Ósace.

Český desetibojař slaví úspěšný pokus.Foto ČTK

V nominaci je znovu deset mužů a 12 žen.

"Je jich o něco méně, než jsem předpokládal. Když jsme loni dělali rozvahu, 32 atletů by splnilo ty letošní limity, navíc 22 jich bylo v dostřelu. Disponoval jsem asi 50 lidmi, nakonec se to sesypalo na 22. Ale nedotklo se to těch našich úplných špiček, kvalita neustoupila.

Všech 22 atletů má výkonnost, aby postoupili z kvalifikace a rozběhu," uvedl reprezentační trenér Václav Fišer.Mezi nominovanými nechybějí světoví rekordmani a obhájci zlatých medailí oštěpařka Špotáková a desetibojař Šebrle, který je v 34 letech nejstarším atletem z celého českého týmu.

Naopak stříbrná medailistka z Ósaky tyčkařka Kateřina Baďurová v týmu nefiguruje, neboť se po loňském těžkém zranění kolena letos neobjevila ani v jednom závodu, navíc ji trápila bolavá pata.

Fišer věří, že reprezentanti mají na to, aby zopakovali předloňský šampionát, kde dosáhli nejlepšího výsledku v samostatné historii. "Bude to těžké, ale je to možné. Jestli se nám bude dařit od začátku, může nás to nakopnout podobně jako stříbro Katky Baďurové v Ósace," řekl.

Reprezentační šéftrenér nejvíce očekává od Špotákové, Šebrleho, výškaře Jaroslava Báby a diskařky Věry Cechlové. "Roman má při neúčasti Claye velkou šanci, navíc kdo ví, jak na tom bude Karpov. Myslím si, že zlato bude ležet někde okolo 8600 - 8700 bodů, a to je myslím stále v Romanově dosahu," uvedl Fišer k soutěži desetibojařů.

"Jarda Bába šel teď dost nahoru. Po dvou letech, kdy se hledal, a po těžkém zranění skočil 233 centimetrů. Je to otevřené, skokanů bude víc a já věřím, že se Jarda rozvzpomene na medailová umístění. To samé Věrka Cechlová.

V Pekingu měla medaili na dosah ruky, teď se jí to povede," přál si Fišer.Jako poslední se o víkendu dostal mezi účastníky šampionátu tyčkař Jan Kudlička, který v souboji o Berlín předčil Michala Balnera. Oba závodníci skočili limit B, ale díky lepšímu výkonu 562 centimetrů se nakonec radoval Kudlička.

Divokou kartu tentokrát svaz neudělil. "Zvažovali jsme to, ale nakonec se rozhodli, že ji dávat nebudeme. Dělá to zlou krev, proč on, proč ne já," vysvětlil Fišer.

Atleti odcestují na dvanácté mistrovství světa netradičně vlakem z Prahy-Holešovic. "Já jsem ráda, protože nemám ráda létání. Navíc do 20 kil se na takovouhle akci nedá sbalit. S tou nadváhou je problém, kterého se teď vyvarujeme," pochvalovala si překážkářka Zuzana Hejnová, která v posledních týdnech opakovaně překonala český rekord a v Berlíně chce minimálně do finále.

Nominace:

Muži: Jaroslav Bába (výška), Petr Frydrych, Vítězslav Veselý (oba oštěp), Jan Kudlička (tyč), Lukáš Melich (kladivo), Roman Novotný, Štěpán Wagner (oba dálka), Petr Svoboda (110 m př.), Roman Šebrle (desetiboj), Antonín Žalský (koule).

Ženy: Věra Cechlová (disk), Zuzana Hejnová (400 m př.), Eliška Klučinová (sedmiboj), Lenka Ledvinová (kladivo), Romana Maláčová, Jiřina Ptáčníková (obě tyč), Lenka Masná (800 m), Zuzana Schindlerová (20 km chůze), Iva Straková (výška), Martina Šestáková (trojskok), Lucie Škrobáková (100 m př.), Barbora Špotáková (oštěp).

Barbora Špotáková se stala hvězdou mistrovství republiky v atletice na pražském Strahově
Barbora Špotáková se stala hvězdou mistrovství republiky v atletice na pražském Strahově

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud