Petr Schimon
28. července 2019 • 04:20

FOTO: Český obr pro MS Balvín. Jak žije, co mu vadí a kolik toho sní?

Autor: Petr Schimon, Michal Beránek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

I na nejvyššího chlapa bude v září spoléhat basketbalová reprezentace při mistrovství světa. Ondřej Balvín s 217 centimetry a bezmála 120 kilogramy už desátým rokem válčí v cizině, téměř výhradně ve španělské lize. Svým XXXL parametrům je vděčný za šťastný život, ale vnímá rizika. Jeho sport stále víc sází na menší, univerzální, dynamické rychlíky. Jsou klasičtí pivoti v ohrožení? Ondřej Balvín pro iSport Premium také popsal, v čem mu jeho výška pomáhá či co mu naopak komplikuje život, dozvíte se, kolik toho sní nebo jak musí o své vysoké tělo pečovat. A v zamčené části článku se také podívejte na exkluzivní fotografie!



Kdybyste v červenci nakoukli do pražské haly Folimanka, nejspíš byste na něj narazili. V prostředí, kde basketbalové dospíval, postavil Ondřej Balvín svou letní tréninkovou základnu. Dvakrát denně tady, plus fyzička na Olympu u Stromovky. To byla častá pracovní náplň 26letého českého obra, kterého už přestala omezovat zlomená kůstka v levé ruce.

Předchozích pět roků létal za dřinou do Los Angeles, zkusil letní ligu NBA v Denveru, potil se ve Splitu. Teď vsadil na domov a taky na španělského trenérského specialistu Diega, známého z dřívějšího angažmá v Seville, který i nadále pečuje o Balvína a také o Tomáše Satoranského. Pojďte se podívat do výšin, kam většina populace potřebuje schůdky nebo štafle.

V čem mi výška pomáhá

„Vidím všude všechno! (směje se) Za svoji výšku jsem rád. Neuvěřitelným způsobem mi otevřela svět. Jistě, musel jsem mít i trošku talentu, abych to zvládnul, ale výška mi pomohla ke stylu života, který má to štěstí žít málokdo. Díky ní jsem se naučil jazyky, od osmnácti žil v jiné zemi, ve čtrnácti se odstěhoval z domova. Můžu zmínit samá pozitiva. Kromě toho, že si člověk občas rozbije hlavu o futra. Ale to je spíš o zvyku. Bylo by blbý, kdyby se mi to stávalo pořád. Odmala jsem byl o hlavu nebo o dvě vyšší než ostatní. 217 centimetrů jsem měl už ve čtrnácti, rozdíl o dvanáct let později dělá zhruba 40 kilo navíc.“

Ve dveřích má 217 cm vysoký basketbalista problémy... Ve dveřích má 217 cm vysoký basketbalista problémy...Foto Michal Beránek (Sport)

Co mi komplikuje život

„Dveře, bankomat, restaurace. Sedání do auta, tedy spíš do taxi a do Uberu. Jestli při návštěvě koncertu automaticky stojím vzadu, abych nepřekážel? To ne, to není můj problém. Ať si lidi za mnou poradí. (úsměv)

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Skupina K
Články odjinud


Články odjinud