Ivo Pospíšil
21. srpna 2019 • 13:13

Turecký stroj na sebevědomí! Klíčový sok Čechů ukazuje sílu a cílí i na USA

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sebevědomí z nich prýští jako žhavá láva. A tou se přesně chtějí stát. Smést vše a všechny. Japonce, Američany... i Čechy. „Nebojíme se nikoho,“ hlásí v průběhu přípravy na MS 2019 turecký basketbalista Cedi Osman. Se svými parťáky už sestřelil Francii či Itálii. Naopak padl s Řeky a Srby. A za dva týdny vyzve zřejmě v klíčovém duelu skupiny na MS v boji o postup do top 16 Satoranského a spol.



Lehce to připomínalo rok starý duel s Českem. Do konce utkání s Itálií zbývalo v neděli posledních deset minut, když turečtí basketbalisté na Turnaji Acropolis prohrávali 48:61. Jenže v poslední čtvrtce spustili drtičku a nakonec zvítězili 72:70. 

Stejně jako když vloni v září srazili v závěrečných deseti minutách tým Ronena Ginzburga ze stavu 56:70 na 89:80. Tohle jsou Turci. Toto jsou zabijáci, pro které není žádné manko příliš velké. Tohle je hlavní soupeř, s nímž by se měli už za dva týdny čeští basketbalisté rvát o postup ze základní skupiny mistrovství světa, kam se probojovali po 37 letech.

„My se nikdy nevzdáváme,“ vzkázal jasně už dřív jejich hlavní lídr Cedi Osman. Jen on sám nasázel Itálii dvacet bodů. A když se netrefí on, hráč Clevelandu Cavaliers, zastoupí ho Furkan Korkmaz (Philadelphia 76ers) nebo Ersan Ilyasova (Milwaukee Bucks). Tam, kde Češi mají zatím v přípravě bilanci 5:1, avšak s jediným papírově favorizovanějším sokem, Německem, padli, Turci už se svou bilancí 5:2 porazili vedle Itálie třeba i Francii. 

Program MS - kdy hrají Češi?

1. září (14:30 SEČ): Česko - USA
3. září (10:30 SEČ): Japonsko - Česko
5. září (10:30 SEČ): Turecko - Česko

Nestačili jen na Řecko s hvězdným obrem Janisem Antetokunmpem nebo Srbsko, aktuálního vicemistra Evropy a údajně největšího vyzyvatele favorizovaných Američanů. „Myslím, že hrajeme dobře. Už jen duel proti Francii byl pro nás důležitý, neboť je to jeden z nejlepších týmů a favoritů na vítězství v MS,“ podotkl Osman. Sebevědomí Turkům vskutku nechybí. 

„Na mistrovství světa jsme v těžké skupině. O Japonsku toho sice moc nevíme, ale díky trenérovi čím dál víc zjišťujeme, že jsou nebezpečným týmem. USA sice nepřijede s tím nejlepším, ale zase mají širokou základnu, takže tam bude i tak dost dobrých hráčů z NBA. Bude sice těžké je porazit, ale ne nemožné. Musíme ze sebe vydat to nejlepší, snažit se vyhrát a postoupit první ze skupiny. Věřím, že máme dobrý tým, abychom to dokázali,“ netajil se odhodlaně Osman. 

Bude to jiný tým, než který v roce 2010 bral doma parádní stříbro. V rankingu FIBA jsou až na 17. místě. V posledních turnajích se nedostali ani do čtvrtfinále. Jenže letos věří ve svůj čas. Právě i na úkor českého týmu a o to víc, když se nemusí pod košem obávat starého známého Jana Veselého, jenž už odkroutil pět sezon ve Fenerbahce Istanbul, ale musel se omluvit pro zranění kolena.

„Věřím, že se znovu potkáme ve finále s USA, stejně jako v roce 2010,“ vzkázal proto bývalý hvězdný hráč a nyní člen turecké basketbalové federace Hidayet Türkoglu a samotný Osman dodal: „Nemáme sice moc zkušeností z MS, jako měli kluci tehdy, máme tu jen dva borce, kteří výrazně zasáhli do MS 2014 (Ersan Ilyasova a Semih Erden). To je ale důvod, proč to pro nás všechny bude velká zkušenost. Musíme držet při sobě, každý zápas tvrdě bojovat, věřit každému kolem sebe a hrát neústupně každý zápas. Nebojíme se nikoho.“ 

Od jejich vstupu do MS je dělí (stejně jako Česko) už jen jedenáct dní.

Tomáš Satoranský je jasným lídrem české reprezentace, národní tým je na něm ale možná závislý až moc
Tomáš Satoranský je jasným lídrem české reprezentace, národní tým je na něm ale možná závislý až moc

Vstoupit do diskuse
0
Skupina K
Články odjinud


Články odjinud