Ivo Pospíšil
9. června 2020 • 15:30

Satoranský: Konec sezony? Je to fér. Připravovat by se v pauze mohl i s USK

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vybojoval si post hlavního rozehrávače a zase posouval česká maxima. Až se ale v závěru července restartuje slavná NBA, bude s Chicago Bulls v elitní dvaadvacítce chybět. „Nebyla to pro nás úspěšná sezona,“ uvedl pro ČT24 český basketbalista Tomáš Satoranský. Během pauzy se zaměřil na individuální dril, vyhlíží tréninky s USK Praha a věří, že v dalším ročníku zaútočí na play off.



Když se minulý týden ústřední činitelé NBA dohodli, že od 31. července restartují po koronavirové pandemii letošní bitvu o titul, on si tu zprávu přečetl už doma v Česku. Pro Tomáše Satoranského se navíc nic nemění. Byť se za pár týdnů do Disney Resortu v Orlandu vměstná 22 elitních týmů (13 ze Západní, 9 z Východní konference), on může nechat své kufry dál ve skříni – s jeho Chicago Bulls se už pro obnovený ročník nepočítá.

„Trochu jsem to očekával. Je to však velká úleva, že bylo něco oznámeno,“ přiznal Satoranský pro ČT24. „Počítal jsem s oběma variantami, i že bych se vrátil do USA a dohrál soutěž, ale respektuju, jak to bylo rozhodnuté. Myslím, že je to fér. Týmy ze západní části jsou silnější než z východní, celou sezonu to tak bylo a zaslouží si tedy mít víc účastníků,“ konstatoval český basketbalista.

Tomáš Satoranský má s Bulls po sezoně, připravovat by se mohl i s USK Praha
Tomáš Satoranský má s Bulls po sezoně, připravovat by se mohl i s USK Praha

Chicagu se letos skutečně moc nedařilo. S bilancí 22:43 bylo ve Východní konferenci jedenácté a reprezentační rozehrávač tak končí s průměrem 9,9 bodu či 5,4 asistence na zápas. „Naše sezona nebyla úspěšná. Nedostali jsme se na příčky play off a chybělo nám do nich 8 zápasů, což je docela velké množství. Naše výkony nebyly stabilní a měli jsme velké výkyvy. Je před námi hodně práce a zlepšování,“ netajil se.

Sledovali jste sezonu Tomáše Satoranského na klubové i reprezentační úrovni? Zapojte se do diskuze>>>

Na co Bulls rovněž dopláceli, byla zranění i nezkušenost. Už takto disponovali nejmladším kádrem v celé NBA, 28letý Satoranský v něm platil za druhého nejstaršího hráče a tým ztratil řadu zápasů v samotném závěru. „Je to mužstvo v letech, kdy se u něj buduje vítězná mentalita a identita. Bylo tam dost výkonů, kdy se podařilo vyhrát super utkání a vypadalo to, že se to změní, ale pak přišla špatná prohra, která nám vzala sebevědomí. Doufám, že druhý rok je pro mě i tým lepší, protože máte šanci se více sehrát. Snad budeme po této pauze ještě víc namotivovaní dostat se do play off,“ doufal Satoranský.

Tomáš Satoranský v sezoně 2019/20

Průměrný počet minut 28,9
Průměrný počet hodů 9,9
Průměrný počet doskoků 3,9
Průměrný počet asistencí 5,4

Každopádně, neuspokojivý ročník si už vyžádal změny na vedoucích postech – ve svých funkcích skončili po sedmnáctileté vládě funkcionáři John Paxson a Gar Forman. Místo nich přišli Arturas Karnišovas a nový GM Marc Eversley. „Věřím, že to bude dobrý impulz. Jsou to lidé, kteří vedli úspěšné projekty, a Karnišovase znám i z minulosti – byl skautem Houstonu v letech, kdy jsem byl draftovaný do NBA. Je to Evropan, má širší vnímání basketu a věřím, že přinese pozitivní impulz,“ přál si Satoranský.

Při zrušené olympijské kvalifikaci, která se jinak měla odehrát už za pár týdnů, se rozehrávač z Prahy bude dál individuálně připravovat v Česku. „Během posledních dvou měsíců jsem basket moc nehrál, ale mám štěstí, že tu mám kondičního trenéra Michala Miřejovského, který je velmi kreativní a vymýšlí mi spoustu doplňkových sportů a tréninků,“ chválil si a prozradil další plány.

„Budu mít přístup třeba do haly USK Praha a přemýšlel jsem, že bych se zapojil i do tréninku s klubem. A do toho budeme mít i reprezentační srazy, což také pomůže,“ doplnil Satoranský. Až se proto na konci července rozjede v izolované bublině boj o titul v NBA, on to bude sledovat v televizi.

„V NBA se nikdy bez diváků nehrálo, takže to bude hodně specifické a pro hráče mentálně těžké. Sám mám sice zkušenosti z Evropy, kdy jsme hráli pár zápasů bez fanoušků, protože ti byli potrestáni za špatné chování, ale tady se bavíme o turnaji a několika desítkách zápasů. Určitě bude týmům chvíli trvat, než si na to zvyknou, ale na návrat se těší už celá Amerika,“ dodal Satoranský.

Dnešní vydání deníku Sport kupujte na iKiosek.cz ZDE>>>

Titulní strana deníku Sport 9. června Titulní strana deníku Sport 9. červnaFoto Sport


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud