Ivo Pospíšil
4. února 2021 • 14:15

Veselý stoupá k legendám Euroligy. Jsem starší, hraju víc hlavou, říká

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Honza zase králem. Vykřesal se z vleklých zdravotních potíží, opět pořádá nálety pod soupeřovými koši, a co se týče měsíce ledna: v prestižní Eurolize neběhal lepší basketbalista než on! „Hraju víc hlavou. Jsem vyzrálejší,“ usmál se Jan Veselý, který v prvním měsíci roku 2021 vyhrál cenu MVP. Obměněný Fenerbahce Istanbul s ním najel na vlnu osmi výher v řadě. A už se tlačí do play off.



Zatímco kamarád Tomáš Satoranský hledá na druhé straně oceánu po prodělaném covidu v Chicagu Bulls to správné tempo, Jan Veselý jako by se osprchoval živou vodou. A nechal ještě dost pro Fenerbahce Istanbul.

Šest lednových výher (navíc už osm v řadě) a k tomu osobní bilance 16 bodů, 5,5 doskoku nebo 2,8 asistence udělalo z českého ranaře zase superhvězdu elitní Euroligy. Parádní forma ho katapultovala potřetí v kariéře za oceněním MVP nejužitečnějšího hráče měsíce.

Naposledy se mu povedlo uspět v prosinci 2018, kdy byl o pár měsíců později zvolen jako první Čech v historii absolutním vítězem této ankety. „Je to super měsíc. Forma je podobná té dřívější, ale tím, že jsem starší, hraju teď basket víc hlavou. V zápasech jsem víc koncentrovaný, a proto je toto ocenění významnější. Navíc jsem se tehdy v polovině sezony zranil a nebylo to ideální, “ uvedl Veselý v nahrávce pro média.

Kdy se stal MVP měsíce v Eurolize

Leden 2016
14,5 bodu
10,3 doskoku
2,3 asistence
2 bloky

Prosinec 2018
16,6 bodu
7,2 doskoku
2,6 asistence
1,2 zisku

Leden 2020
16 bodů
5,5 doskoků
2,8 asistence
1,4 zisku

V sezoně 2018/19 se stal Veselý i absolutním vítězem MVP Euroligy

Triem získaných ocenění se zařadil po bok takových legend jako Juan Carlos Navarro, Vassilis Spanulis, Ante Tomič a Nando de Colo. Ale hlavně se zdá, že je po období plném zdravotních potíží (kvůli zranění kolene třeba přišel o účast na MS 2018) zpět v plné formě.

Ve Fenerbahce ho sice už netrénuje Željko Obradovič, nýbrž Slovinec Igor Kokoškov, výrazně se změnil i tým kolem něj… Jenže ozubená kolečka do sebe začínají i tak zapadat. A vítěz Euroligy z roku 2017 nabírá vražednou rychlost.

„Oproti začátku sezony jsme lepší v tom, že jsme se všichni sehráli. Poznali jsme, jak každý z nás hraje a jaké jsou jeho silné a slabé stránky. Máme dost nových hráčů a nový realizační tým, takže není lehké si na ten systém zvyknout, ale už jsme si sedli a vše klape, jak má,“ pochvaloval si Veselý.

Vzestupu po úvodních patnácti zápasech (to měli ještě bilanci 5:10) výrazně pomohl příchod Marka Guduriče. Ten se vrátil po nepovedeném působení v NBA, stejně jako kdysi Veselý. „Za jeho příchod jsem rád. Hráli jsme spolu před dvěma lety, známe se a na hřišti o sobě víme. Je to další hráč, který hraje basket automaticky a náš systém mu není cizí, takže bylo pro něj jednoduché zapojit se do týmu,“ vyprávěl český pivot.

Sám se stává jednou z legend soutěže. S počtem 2561 vstřelených bodů mu v historickém žebříčku patří 16. místo, s 1187 doskoky je dokonce devátý, a pokud by MVP měsíce vyhrál ještě jednou, vyrovná absolutního lídra Nikolu Mirotiče. Zajímavá je ještě jedna zmínka: když před sedmi lety hrál Veselý NBA, trefil za celý leden pouze jeden trestný hod ze sedmi. Na začátku roku 2021 proměnil všech dvanáct pokusů z dvanácti!

Jako by se tři měsíce před 31. narozeninami stal kompletním hráčem a Fenerbahce se s ním zase proměnilo v jednu z hlavních štik soutěže. Zda sérii výher natáhne na číslo 9, se ukáže v pátek proti Zenitu Petrohrad. „Bohužel jsem si už zvykl na zápasy bez diváků. Chybí mi, protože má hra je postavená na energii. Diváci mi ji dávali, je snadné se s plnou halou motivovat. Takhle nám to chvíli trvalo, nicméně už jsme si zvykli a hrajeme v módu pro Euroligu,“ dodal Veselý.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud