František Prachař
5. října 2013 • 16:47

Král ringu Kličko cítí hrozbu: Soupeř neštěká, asi bude kousat

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Profesionální box vyhlíží dnešní duel krále Vladimira Klička proti neporaženému Alexandru Povětkinovi (od 21.00 živě na TV FANDA). V Moskvě se budou v ringu bít dva obři, ve hře jsou tři tituly (WBA, WBO, IBF) a 23,3 milionu dolarů (442,5 milionu korun).



Oba vyhráli olympiádu, oba se stali mistry světa mezi profesionály. Vladimir Kličko je už devět let obklopený aurou neporazitelné mašiny a letos v květnu si připsal triumf číslo 60. Alexandr Povětkin rovněž nenašel během 26 výher přemožitele, má skvělý pohyb, rychlost a tvrdý úder. Těžká váha už dlouho nepoložila do ringu tolik lákadel.

Dnešní bitva v Moskvě na olympijském stadionu pro 35 tisíc diváků nabídne hvězdný střet, který má přesvědčit fanoušky, že nejprestižnější hmotnostní kategorie stojí za to. A to i poté, co jsou poslední roky označovány jako velká nuda. Nelichotivou situaci navíc ještě zvýraznilo, že v úterý uplynulo 38 let od památné bitvy Muhammada Aliho a Joea Frazieza v Manile.

„Je to nejtěžší protivník, jakého jsem kdy měl. Stylem mi připomíná Mika Tysona,“ citoval server ESPN poklony, kterými Kličko zasypal svého vyzývatele. Možná i proto, aby všem zdůvodnil svůj rekordní honorář 17,5 milionu dolarů (332,5 milionu korun). Možná i proto, aby dal světu naději, že to na rozdíl od minulých duelů, kdy absolutně dominoval, bude pořádná řežba.

Reklamní taktika zatím šampionovi vychází. Jeho duel se po dvouleté pauze vrátil na stanici HBO, ty předchozí přitom kanál odmítl kvůli nízké atraktivitě. Povětkin se rozhodně dá považovat za hrozbu. Na kontě už má tři skalpy exšampionů – Hasima Rahmana, Chrise Byrda a Ruslana Čagajeva – první dva dokonce knockoutoval.

„Mohl bych říct, že chci Klička pohřbít, nebo něco podobného, ale proč bych to dělal. V ringu tyhle řeči stejně nemají cenu. Já se řídím heslem: Nikdy se nevzdávej,“ říká muž, jenž dostane čtvrtinu z celkového balíku peněz – tedy 5,8 milionu dolarů (110 milionů korun).

„Neštěká, takže čekám, že bude kousat, jeho kariéru sleduju dlouho a má můj respekt, ale můj plán je vyhrát k. o.,“ prozradil Kličko, jež je sice favoritem, ale jeho sok má pár skrytých zbraní.

Rus hodně těží ze silného managementu německé stáje Sauerland i kapitálu byznysmena Andreje Rabinského. Právě ten zařídil, že se bude bojovat v Moskvě. A důležité je i to, že v ringu bude jako rozhodčí jistý Luis Pabon. Právě on soudcoval Povětkinův loňský duel s Markem Huckem, kde necitlivě zasahoval do boje, aby 34letý rodák z Kursku mohl nakonec slavit kontroverzní výhru.

„Je to faktor, který třeba Klička rozhodí. Není zvyklý boxovat na půdě soupeře. Povětkin ho rozhodně může v případě dobré taktiky ohrozit, ale přesto si myslím, že prohraje před limitem,“ tvrdí nejlepší český boxer Lukáš Konečný.

„Povětkin musí Klička tlačit, hodně se hýbat, měnit vzdálenost a znechutit mu boj, pak má šanci,“ myslí si zase Američan Chris Byrd, jenž s oběma bijci v minulosti prohrál.

Pokud Ukrajinec s postavou kulturisty zvítězí, půjde už o jeho patnáctou úspěšnou obhajobu. A v případě povedené show si nejspíš získá respekt i u svých odpůrců, kterým se nelíbí jeho styl.

„Předvedený výkon pro mě znamená víc než peníze. Můj velký vzor je Muhammad Ali a jeho cílem bylo ukazovat to nejlepší z boxu po celém světě. I proto jsem rád, že můžu poprvé bojovat v Moskvě a doufám, že fanoušci vytvoří zápasu speciální atmosféru,“ dodal Kličko, jenž si po dlouhé době nemůže být jist tím, co ho v ringu čeká.

Profesionální box vyhlíží sobotní duel krále Vladimira Klička (na snímku při vážení) proti neporaženému Alexandru Povětkinovi (na snímku při vážení). V Moskvě budou ve hře tři tituly (WBA, WBO, IBF) a 23,3 milionu dolarů (442,5 milionu korun).
Profesionální box vyhlíží sobotní duel krále Vladimira Klička (na snímku při vážení) proti neporaženému Alexandru Povětkinovi (na snímku při vážení). V Moskvě budou ve hře tři tituly (WBA, WBO, IBF) a 23,3 milionu dolarů (442,5 milionu korun).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud