13. července 2014 • 18:30

Skvělá jízda! Martin ovládl 9. etapu Tour, žlutý trikot má Gallopin

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Devátou etapu Tour de France vyhrál po více než 150 kilometrů dlouhém úniku Němec Tony Martin. Ital Vincenzo Nibali přišel po týdnu o žlutý trikot, novým překvapivým lídrem je Francouz Tony Gallopin, který dnes dojel šestnáctý.



Už po necelých dvaceti kilometrech první skutečně horské etapy letošního programu, 170 kilometrů dlouhé trati z Gérardmeru do Mylhúz, předvedli rozhodující trhák trojnásobný mistr světa v časovce Martin s Italem Alessandrem De Marchim.

Spolupráce jim vydržela až do stoupání na Le Markstein, kde se 59 kilometrů před cílem Martin konkurentovi utrhl a vydal se na fantastický sólový únik, který dotáhl až do cíle. Nejbližší pronásledovatelé včetně druhého Švýcara Fabiana Cancellary a třetího Belgičana Grega van Avermaeta dojeli až o dvě minuty a 45 vteřin později.

"Je obrovský rozdíl mezi vítězstvím v běžné etapě a v časovce. V časovce člověk dlouho čeká, aby zjistil, jestli to vyšlo. Dnešní pocit v posledních pěti kilometrech, kdy jsem věděl, že to můžu dokázat, byl neskutečný, vůbec jsem necítil bolest," řekl Martin.

Německý jezdec na posledních pětadvaceti kilometrech jel průměrnou rychlostí 48,93 kilometru v hodině a sílu čerpal i z fanoušků. "Byla tu spousta německých vlajek okolo trati, což mě velice motivovalo. Dnešek je jedním z nejhezčích dní, které jsem v cyklistice zažil," uvedl.

Němečtí cyklisté vyhráli pět z úvodních devíti etap. Třikrát se radoval Marcel Kittel, jednou André Greipel.

Ve stejném čase jako Cancellara finišoval i Gallopin, který na tom byl v této skupině nejlépe v celkové klasifikaci. Protože peloton s hlavními favority včetně Nibaliho dorazil do cíle až o dalších pět minut později, do čela průběžného pořadí se dostal právě šestadvacetiletý Francouz o minutu a 34 sekund před Nibaliho.

"Žlutý trikot jsme neztratili, jen jsme ho přenechali jiným," řekl sportovní ředitel stáje Astana Giuseppe Martinelli. "Taky jsem chtěl, abychom ušetřili síly na zítra, kdy se pojede nejtěžší etapa první části Tour," dodal.

Ve skupině, která na vítěze ztratila sedm minut a 46 sekund, dojeli i oba Češi v pelotonu Tour Jan Bárta a Leopold König. Bártovi v celkovém hodnocení patří 99. místo, König si pohoršil o čtyři příčky a je osmadvacátý.

König se v úvodu objevil v úniku, uspěl však až další, v němž byl jeho kolega z týmu NetApp Portugalec Tiago Machado a díky desátému místu v etapě se posunul na průběžnou třetí příčku. "Říkali jsme, že buď jeden, nebo druhý. Já jsem tam chtěl být hodně a teď mě to docela mrzí, mohl jsem být zpátky ve hře už dnes. Ale horší by bylo, kdybychom tam neměli nikoho. Musím se vrátit podobně, jako to udělal Tiago, dojet ve skupině s náskokem třeba pěti minut," citoval Königa server iDnes.

Gallopin si nedělá iluze, že by žlutý trikot dlouho udržel, zvlášť když v pondělí čeká peloton těžká kopcovitá etapa dlouhá 161,5 km. "Není to nejsnazší etapa na hájení vedení. Pro favority to bude první opravdová zkouška a já mám náskok jen minutu a půl. Udělám, co půjde. Rád bych měl žlutý trikot déle než den," prohlásil francouzský hrdina dne.

Cyklistický závod Tour de France - 9. etapa: Gérardmer - Mylhúzy (170 km):

1. Martin (Něm./Omega Pharma-Quick-Step) 4:09:34, 2. Cancellara (Švýc./Trek), 3. Van Avermaet (Belg./BMC), 4. Dumoulin (Niz./Giant), 5. Montaguti (It./AG2R), 6. Rojas (Šp./Movistar), 7. Kruijswijk (Niz./Belkin), 8. Cherel (Fr./AG2R), 9. Feillu (Fr./Bretagne), 10. Machado (Portug./NetApp-Endura) všichni -2:45, ...51. Bárta, 54. König (oba ČR/Netapp-Endura) oba -7:46.

Průběžné pořadí: 1. Gallopin (Fr./Lotto) 38:04:38, 2. Nibali (It./Astana) -1:34, 3. Machado -2:40, 4. Fuglsang (Dán./Astana) -3:18, 5. Porte (Austr./Sky) 3:32, 6. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step) -4:00, 7. Valverde (Šp./Movistar) -4:01, 8. Rolland (Fr./Europcar) -4:07, 9. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -4:08, 10. Bardet (Fr./AG2R) -4:13, ...28. König -9:09, 99. Bárta -53:53.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud