Romana Barboříková
4. července 2021 • 10:00

Horské blechy! Na Tour přišel čas vrchařů, nejlehčí má jen 52 kilo

Vstoupit do diskuse
0
  • Alejandro Valverde v časovce na Tour de France 2021Alejandro Valverde v časovce na Tour de France 2021FOTO: Reuters

    Už když se podíváte na jejich tělesné proporce, zejména pak váhu, je vám jasné, že jde o specialisty do hor. Jejich hmotnost se pohybuje okolo 60 kilogramů, snad nejlehčí závodník letošní Tour de France Kenny Elissonde má ve statistikách uvedeno pouhých 52 kg! Ne náhodou se jim říká horské blechy. A je to zcela logické. V prudkých kopcích, se kterými se musí závodníci vypořádat, je každý kilogram navíc hodně znát.

    Vrchařů ve startovním poli je velká spousta, mnozí z nich často útočí také na celkové prvenství. I Tadej Pogačar, když odhlédneme od neuvěřitelné časovky, získal loňské prvenství především v horách a včera znovu ukázal, jakou má sílu. I tentokrát je v první dvacítce celá řada vrchařů. Vedle Pogačara je to Vincenzo Nibali, ani Julian Alaphiliipe nemá v horách větší potíže, dále pak Rigoberto Urán, Richard Carapaz, Enric Mas, David Gaudu.

    I vedle těchto velkých jmen je tady ale mnoho dalších, kteří nebojují o celkové pořadí, ale zaměřují se na vítězství v etapách. Zejména v horských s dojezdem na kopci, jako bude právě ta dnešní do Tignes. Některé z nich jsme viděli už ve včerejší etapě. Kdo jsou tedy takzvaní vrchaři druhého sledu, tedy jedni z nejlepších na světě, kteří však neusilují o vavříny v Paříži?

  • KENNY ELISSONDE (Fr.)

    Věk: 29 let
    Tým: Trek-Segafredo
    Výška/váha:169 cm/52 kg
    Nejlepší umístění v etapě na Tour de France: 9. místo (2020)

    Závodník, který má za sebou i angažmá v jednom z nejlepších týmů světa Sky (dnes Ineos), si ve svých začátcích mezi profesionály připsal etapové vítězství na španělské Vueltě. Tour de France se loni zúčastnil poprvé. Před necelým měsícem skončil šestý v jednodenním závodu Mont Ventoux Challenge, takže je jasné, že ve středeční etapě, kdy se přes tento slavný vrchol pojede hned dvakrát, si bude hodně věřit. Vyhrál zde další výborný vrchař Miguel Ángel López, který už je na Tour také mimo celkové pořadí.

    Francouzský vrchař Kenny Elissonde (vpravo) na trati osmé etapy Tour de France 2021 Francouzský vrchař Kenny Elissonde (vpravo) na trati osmé etapy Tour de France 2021Foto Profimedia.cz

  • SEPP KUSS (USA)

    Věk: 26 let
    Tým: Jumbo-Visma
    Výška/váha:180 cm/61 kg
    Nejlepší umístění v etapě na Tour de France: 4. místo (2020)

    Výrazně se tento Američan světu ukázal hlavně loni na Tour de France, kdy byl v roli horského superdomestika pro Primože Rogliče hodně vidět, když se svým lídrem zůstával až téměř do samotného cíle. Mnohdy to dokonce vypadalo, že na tom byl se silami i lépe než Roglič. Podobně to bylo pak i na Vueltě, kde skončil pátý v soutěži vrchařů. Jeho největším výsledkem je celkové prvenství na závodu Kolem Utahu (2018).

    Americký cyklista Sepp KussFoto Profimedia.cz

  • DAN MARTIN (Ir.)

    Věk: 34 let
    Tým: Israel Start-Up Nation
    Výška/váha:175 cm/59 kg
    Nejlepší umístění v etapě na Tour de France: vítězství (2013, 2018)

    Tento zkušený Ir prošel týmy jako Garmin, Quick Step, UAE Team Emirates a v posledních dvou sezonách se ukazuje v dresu izraelské sestavy. Za tu dobu už okusil výhru na všech třech Grand Tours. Letos jel na celkové pořadí na Giro d´Italia, kde obsadil nakonec 10. příčku, zároveň předvedl skvělou výkonnost a velké odhodlání při vítězství v 17. etapě na Sega di Ala. Zajímavostí u něj je, že je synovcem slavného Stephena Roche, vítěze Tour de France i Gira z roku 1987.

    Dan Martin na trati druhé etapy Tour de France 2021 Dan Martin na trati druhé etapy Tour de France 2021Foto Reuters

  • GUILLAUME MARTIN (Fr.)

    Věk: 28 let
    Tým: Cofidis
    Výška/váha:173 cm/55 kg
    Nejlepší umístění v etapě na Tour de France: 3. místo (2017, 2020)

    Výborný francouzský vrchař, který dřív jezdil na celkové pořadí, se letos rozhodl, že být někde na pomezí první a druhé desítky už ho až tolik nebaví, a letos bude jezdit hlavně vstříc etapovému prvenství, které na domácí Grand Tour ještě nezískal. Na loňské španělské Vueltě ovládl soutěž vrchařů, ale v této sezoně se mu zatím výrazně nedařilo. Ale Francouzům to často na domácí půdě a na Staré dámě svědčí, tak se nechme překvapit.

    Francouz Guillaume Martin ve sjezdu z Col de la Colombiere v osmé etapě Tour de France Francouz Guillaume Martin ve sjezdu z Col de la Colombiere v osmé etapě Tour de FranceFoto ČTK/AP

  • NAIRO QUINTANA (Kol.)

    Věk: 31 let
    Tým: Arkéa-Samsic
    Výška/váha:167 cm/59 kg
    Nejlepší umístění v etapě na Tour de France: vítězství (2013, 2018, 2019)

    Dlouhá léta proslavoval španělský celek Movistar, v jehož službách získal mnohé úspěchy. Celkově ovládl Giro d´Italia (2014) i Vueltu a España (2016), hned dvakrát kratší etapový závod Tirreno-Adriatico. O svých vrchařských dovednostech, když stejně jako mnoho jihoamerických závodníků těží z toho, že vyrůstal ve velkých nadmořských výškách, přesvědčil mnohokrát i na Tour de France, kde dvakrát skončil celkově druhý a jednou třetí.

    Nairo Quintana v jednom ze stoupání osmé etapy Tour de France Nairo Quintana v jednom ze stoupání osmé etapy Tour de FranceFoto Reuters

  • DYLAN TEUNS (Bel.)

    Věk: 29 let
    Tým: Bahrain-Victorious
    Výška/váha:181 cm/64 kg
    Nejlepší umístění v etapě na Tour de France: vítězství (2019, 2021)

    Po včerejší výhře nelze vynechat z přehledu skvělých vrchařů na této Tour de France ani tohoto Belgičana. Touto výhrou si připomněl pocity z roku 2019, kdy ovládl náročnou etapu s dojezdem na Planině krásných dívek. V této sezoně byla jeho nejlepším umístěním několikrát 4. příčka, ale jak je vidět, formu dokázal načasovat výborně.

    Vítěz osmé etapy Tour de France Dylan Teuns v cíli Vítěz osmé etapy Tour de France Dylan Teuns v cíliFoto Reuters

  • ALEJANDRO VALVERDE (Šp.)

    Věk: 41 let
    Tým: Movistar
    Výška/váha:177 cm/61 kg
    Nejlepší umístění v etapě na Tour de France: vítězství (2005, 2x 2008, 2012)

    Co stále opakovat u muže, který po mnoha útocích získal titul mistra světa až v 38 letech? Musel si počkat až na náročnou trať v Innsbrucku, která byla jako dělaná pro vrchaře, tedy přesně pro něj. Vítěz Vuelty z roku 2009 během své dlouhé kariéry zářil hlavně v náročnějších klasikách jako Lutych - Bastogne - Lutych, který ovládl čtyřikrát, a Valonský šíp (5 výher), kde se ukazují excelentní vrchaři. Na Tour etapu ovládl 4x, na Vueltě dokonce 12x. Po loňské neúspěšné sezoně získal letos dvě výhry, jednou z nich byla kopcovitá etapa na Critériu du Dauphiné.

    Alejandro Valverde v časovce na Tour de France 2021 Alejandro Valverde v časovce na Tour de France 2021Foto Reuters

  • MICHAEL WOODS (Can.)

    Věk: 34 let
    Tým: Israel Start-Up Nation
    Výška/váha:175 cm/64 kg
    Nejlepší umístění v etapě na Tour de France: 6. místo (2019)

    Tento rodák z Toronta má na svém kontě dvě vyhrané etapy na španělské Vueltě (2018, 2020). V této sezoně si připsal dvě etapová prvenství, navíc na generálce na Tour, na závodu Kolem Švýcarska, ovládl vrchařskou soutěž. Podle sportovního ředitele jeho týmu Reného Andrleho jde o jednoho z nejlepších vrchařů současnosti.

    Michael Woods odtáhl velkou část první horské etapy Tour de France Michael Woods odtáhl velkou část první horské etapy Tour de FranceFoto Reuters

  • SIMON YATES (Brit.)

    Věk: 28 let
    Tým: BikeExchange
    Výška/váha:172 cm/58 kg
    Nejlepší umístění v etapě na Tour de France: vítězství (2x 2019)

    Toto z dvojčat Yatesových patří do klubu závodníků, kteří získali etapu na každé Grand Tour, v jeho případě jde dohromady o 8 etapových triumfů. Jeho hlavním cílem této sezony bylo celkové prvenství na Giro d´Italia, což se nepovedlo, skončil třetí za Eganem Bernalem a Damianem Carusem. Na Tour proto jel s jasným cílem: celková klasifikace se ho netýká, on bude útočit na další vítězství v etapě. V horách ho tak letos uvidíme často v únicích. Sedí mu ale spíš delší táhlejší kopce.

    Simon Yates v cíli osmé etapy Tour de France Simon Yates v cíli osmé etapy Tour de FranceFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud