12. září 2022 • 20:00

Supertalent v Pogačarových stopách. Prolomí španělský půst na Vueltě?

Autor: nek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Remco Evenpoel v Madridu ukončil dlouholeté čekání na belgický triufm na poslední Grand Tour sezony. Dominantní představení na Vueltě umlčelo kritiky a dodalo legitimnost přirovnání k legendárnímu Eddy Merckxovi. Jeho výkon zastínil počínání jiného mladíka a dalšího supertalentu, který dokonce neměl původně vůbec startovat. Teprve devatenáctiletý Juan Ayuso dokončil svou premiérovou Grand Tour na skvělém třetím místě a ukázal, že v budoucnu může červený trikot do Madridu dovézt on.



Ayuso si našel nejlepší možný čas pro svůj průlomový výkon. Právě letošní Vuelta je poslední pro legendu španělské cyklistiky a vítěze z roku 2009 Alejandra Valverdeho, který po většinu své kariéry usiloval o vítězství na třítýdenních závodech.

Posledním španělským vítězem Vuelty je další legenda Alberto Contador, jeho třetí zářez je starý osm let. To je nejvíc ročníků bez španělského triumfu za celou historii pořádání závodu, jehož sedmdesátý sedmý ročník skončil v neděli.

Tenhle fakt začíná doléhat na španělské fanoušky. Nejlepší umístění od Contadorova vítezství jsou druhá místo Enrica Mase z roku 2018 a 2021, které zopakoval i letos - 27letý člen týmu Movistar je nicméně často kritizovaný za pasivní styl závodění.

To Ayuso je dravý a nebojácný a své útočné choutky ukázal už letos, když ve čtvrté etapě dlouho osamocen pronásledoval ujíždějící Evenpoela s Masem a nakonec dojel před skupinkou dalších favoritů.

„Je to úžasné, Na začátku roku jsme nevěděli, že tady budu závodit, rozhodlo se až po Dauphine,“ hodnotil Ayuso. „Přijel jsem sem s cílem vyhrát etapu, i když jsem před Vueltou cítil ambice a doufal, že bych se mohl dostat na stupně vítězů.“

Tým UAE Emirates si je plně vědom talentu, který v mladém závodníkovi třímá. V jejich barvách závodí už od loňského června a dostal nejdelší smlouvu v profesionálním pelotonu. V týmu cyklistické superstar Tadeje Pogačara by měl jezdit minimálně do roku 2028.

Právě Pogačarův vpád do profi pelotonu mu může být inspirací. Slovinec stejně jako Ayuso debutoval na závodech kategorie Grand Tour na Vueltě a oba shodně zajeli třetí místo. V následující sezoně už Pogačar ovládl Tour de France. Podobná cesta není u Ayusa pravděpodobná. Tour de France bude nejspíš i nadále prioritou jeho týmového parťáka. Zato bitev o červený dres by se měl Ayuso dočkat spousty.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud