16. dubna 2012 • 21:09

Kreuziger se chystá na Giro. Vítězství není snem, říká jeho šéf

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

V úterý se nejlepší český silniční cyklista Roman Kreuziger vydá na trať závodu Kolem Trentina, předposledního etapového testu před vrcholem první části sezony – Girem d’Italia.



„Tým máme hodně silný a určitě je reálné, abychom bojovali o vítězství. Já skoro měsíc nezávodil, tak uvidíme, jak se mi pojede. Ale jdu do toho s tím, že se řádně zmáčknu hlavně v těch posledních dvou etapách, které budou příšerně těžké," naznačil na svém webu Kreuziger.

"Obě mají dojezd na kopec a jsem zvědav, jestli se dodrží původní plán. Počasí nemá být nic moc a od 1300 metrů hlásí sněžení. Vzhledem k tomu, že Passo Pordoi, kde končí poslední etapa, je vysoké přes 2000 metrů, tak jsem zvědav,“ doplnil český jezdec, který před rokem vyhrál poslední etapu a získal dres nejlepšího vrchaře.

Kreuziger měl volno po třetím místě na Tirreno – Adriatico, pak se připravoval na Tenerife, zastavil se v Česku na Davis Cupu a poté se věnoval tréninku v Itálii.

Pracoval i na časovce, která mu na Tirrenu nevyšla. Musel vzdát plán vyzkoušet tři etapy Gira d‘Italia, protože sněžilo. Nemohl si tak projet třeba Passo dello Stelvio, kde bude finišovat předposlední krutá etapa třítýdenní dřiny.

„Na Giro se chystáme s pečlivostí včetně prohlídek málo známých nebo dosud neznámých stoupání. Bohužel počasí nám nepomáhá. V březnu bylo slunečno, ale průsmyky byly uzavřené. V dubnu už měly být otevřené, ale kvůli sněhu tomu se musely znovu uzavřít,“ litoval Giuseppe Martinelli, sportovní ředitel Astany, pro Gazzetta dello Sport.

V pětadvacetiletého českého cyklistu, jenž byl loni na Giru nejlepším mladíkem a po diskvalifikaci Alberta Contadora kvůli dopingu se posunul na páté místo, vkládá ještě větší naděje než před rokem. „Loňské umístění zhruba odpovídalo. Letošní trasa ale ještě víc sedí jeho parametrům i týmu, který jsme kolem něj postavili a jenž bude silný ve stoupáních,“ mínil Martinelli.

Pokud se nestane nic nepředvídaného, Kreuzigera na Giro doprovodí Švéd Kessiakoff, Estonec Kangert, Rus Petrov, Belgičan Seeldrayers, Kazach Djačenko a Ital Tiralongo. O zbylých dvou mužích rozhodnou právě závody Kolem Trentina a Kolem Romandie.

Martinelli před Girem, jež začíná v Dánsku 5. května a končí 27. května časovkou v Miláně, českému lídrovi týmu věří, i když soků bude mít dost. „Contadorova absence otevírá možnosti pro množství jezdců. Největšími soupeři se zdají být Michele Scarponi a možná Ivan Basso. Damiano Cunego by mohl být černým koněm,“ řekl sportovní ředitel Astany.

Kreuziger však má povedenější start do sezony než loni. Byl šestý na Strade Bianche, třetí na Tirrenu. „Roman je lepší než před rokem. Řeknu to za něj: Vítězství na Giru není snem,“ soudí Martinelli.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud