Ilona Kolářová
25. října 2013 • 15:23

Štybar se chce vrátit do bahna. Možná si střihne cyklokrosové MS

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ani přihlížet nebude Zdeněk Štybar v sobotu závodu Světového poháru cyklokrosařů v Táboře. V Belgii se zrovna žení Serge Pauwels, jeho týmový kolega ze stáje Omega Pharma-QuickStep. Dvojnásobný mistr světa, který před dvěma lety úspěšně přesídlil na silnici, ale nevylučuje, že by mohl startovat na únorovém mistrovství světa v cyklokrosu v nizozemském Hoogerheide.



Pro sedmadvacetiletého Štybara by byl tenhle světový šampionát v podstatě domácím závodem. Žije v belgickém Essenu, patnáct minut jízdy od nizozemského Hoogerheide.

„Už jednou se mi tam povedlo být druhý na mistrovství světa, trať mi tam vyhovuje. Je spíš silová a rychlá než technická,“ vysvětluje, proč se myšlenkou na start zabývá na rozdíl od loňského světového šampionátu v americkém Louisville.

Dvojnásobný cyklokrosařský šampion z let 2010 a 2011 ale podmiňuje účast tím, že by to nenarušilo jeho přípravu na jarní klasiky. A musí se cítit v pohodě. 

„Všechno musím konzultovat s týmem, musí být spokojené obě strany. Omega Pharma je ale belgická stáj a cyklokros je v Belgii jeden z nejpopulárnějších sportů, tak by asi proti tomu nic neměli. Kdybych se tam ale měl zranit a ohrozit start na jarních klasikách, tak to by asi moc rádi nebyli.“

O „běhací“ závod s kolem na rameni Štybar zájem nemá. V případě, že by napršelo a jezdilo se na blátě, je jeho neúčast stoprocentní. Už týden po cyklokrosovém MS ho totiž čeká první závod na silnici, buď v Kataru, nebo na Mallorce.

„V první řadě si teď chci pořádně odpočinout. Mám za sebou náročnou sezonu, hlavně po psychické stránce. Po operaci kolena se můj návrat k závodění zbytečně táhl,“ zdůrazňuje.

Rodák ze Stříbra má ale za sebou navzdory tříměsíční pauze vydařený rok. Na jaře při debutu na Paříž-Roubaix obsadil šesté místo, vyhrál závod Eneco Tour a připsal si etapové vítězství na Vueltě. Před pár dny ještě závodil v Číně v etapách Kolem Pekingu. „Až si oddychnu, uvidím, co bude se zimou,“ dodává.

Program už vymyšlený má. Po Vánocích by chtěl absolvovat šest cyklokrosařských závodů. „Abych zbytečně nepřibral!“ směje se. Na mistrovství České republiky, které se jede 11. ledna v Lošticích na Šumpersku, ale k vidění nebude.

„Bylo by to hodně logisticky náročné. Náš tým má soustředění ve Španělsku, cestování by mě stálo hodně času a energie,“ vysvětluje. Letošní domácí šampionát v rodném Stříbře si ale Štybar ujít nenechal. Získal tam sedmý titul a vyrovnal bilanci rekordmana Radomíra Šimůnka staršího.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud