Ilona Kolářová
1. září 2013 • 00:42

Cyklistický svět se klaní Čechům, König a Štybar září na Vueltě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pořádný pozor si letos musí dávat peloton a experti na české cyklisty. Ti se dokážou prosadit i v nejslavnějších závodech sezony. Třeba slavné Vueltě dokázal v pátek triumfovat v etapě Zdeněk Štybar, o den později pak Leopold König. Skvělou práci při Tour de France pak odváděl Roman Kreuziger.



Letošní úspěchy českých cyklistů

Leopold König

Už v květnu pětadvacetiletý lídr druhodivizní stáje NetApp vyhrál královskou etapu největšího amerického závodu Kolem Kalifornie. Měl nabídky k přestupu do Pro Tour stájí, dal však přednost setrvání v druhodivizním NetAppu a podepsal tu smlouvu na další dva roky. Loni se měl představit coby lídr na Giru, kam tým obdržel divokou kartu, jenže zranění zad tyto plány překazilo. Debut na závodě kategorie Grand Tour tedy König podstupuje až letos na španělské Vueltě.

Zdeněk Štybar

Vítězstvím v páteční 7. etapě Vuelty si připsal největší úspěch v kariéře od přechodu na silnici pře dvěma lety. Byť letos v závodech čtyři měsíce absentoval kvůli zranění a operaci kolena, stačil dvojnásobný mistr světa v cyklokrosu ovládnout před Vueltou Eneco Tour, nizozemsko-belgický závod elitního seriálu World Tour. Do cíle tam dorazil jako první ve dvou etapách, včetně té závěrečné, a do třetice mu tam etapové vítězství jen těsně uniklo. Letos byl rovněž šestý na klasice Paříž – Roubaix.

Roman Kreuziger

Hlavně zásluhou přestupu do týmu Saxo Bank-Tinkoff v sobě letos objevil dravce. Po kolísavých loňských výkonech je zpět mezi absolutní elitou. Nejprve triumf v prestižní jarní klasice Amstel Gold Race ukázal jeho železnou kondici a taktickou vyzrálost. Na své páté Tour de France skončil pátý, což je nejlepší výsledek Čecha na slavném závodu. A to měl Kreuziger letos úplně jiné úkoly, nejel jako lídr, dřel na kapitána Alberta Contadora, který skončil jen o příčku výš. Na Vueltě už nejede s nejvyššími ambicemi. „Vše už jsem si letos splnil,“ říká.

Zdeněk Štybar jako protíná jako vítěz cílovou pásku sedmé etapy Vuelty
Zdeněk Štybar jako protíná jako vítěz cílovou pásku sedmé etapy Vuelty

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud