2. listopadu 2022 • 15:10

Plavte! Sagan a princezna chtějí učit děti po celém světě, aby se neutopily 

Autor: rb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na silnici se mu letos nedařilo tak, jak by si představoval. Proto jezdil na horském kole i na gravelových závodech. A teď je jméno Petera Sagana spojováno s plaváním. Co se děje? Slavný cyklista se rozhodl po sezoně víc odpočívat a věnovat se jiným aktivitám. Mezi ně patří také Nadace princezny Charlene z Monaka, jejímž je cyklistická superstar ambasadorem. Jejím cílem je zajistit dětem v zaostalejších částech světa lekce plavání.



Poslední sezony sedminásobného majitele zeleného dresu z Tour de France jsou pro něj spíš špatným snem. V tomto ročníku si Peter Sagan připsal jen dvě výhry, z nichž jedna byla na domácím šampionátu, kde už řadu let s bratrem Jurajem nemají konkurenci.

Dvakrát prodělaný covid během pár měsíců na pohodě slavnému Tourminátorovi také neprospěl, a tak se rozhodl, že si po sezoně od své práce dá pauzu a bude se věnovat jiným činnostem. Sice jsou často s cyklistikou také dost spjaté, ale jiným způsobem.

Třeba 27. listopadu se zúčastní exhibičního městského závodu na okruhu v Monaku s názvem Beking Monaco 2022. Jde o akci, které se vedle Sagana účastní i další hvězdy světového pelotonu, loni například i Tadej Pogačar, který, stejně jako Sagan, má v Monaku rezidenci. Dále Primož Roglič, Matteo Trentin a další.

Jde o akci, která má široké veřejnosti, zvláště pak dětem, přiblížit cyklistiku a všeobecně sportování. A letos Sagan tuto akci spojí ještě s další svou charitativní aktivitou. Je totiž ambasadorem Nadace princezny Charlene z Monaka, jejímž cílem je naučit děti v chudších částech světa plavat. Proč? Každoročně totiž po celém světě rostou počty utonulých lidí.

„Tady v Evropě je fakt, že naše děti umí plavat, považován za samozřejmost,“ začal Sagan vysvětlovat důvod, proč se stal tváří nadace.

„Většina z nás byla na dovolené u moře a všichni jsme zvyklí na obrázky pláží plných lidí všech věkových kategorií bavících se ve vodě. Velký počet evropských dětí má poměrně snadný přístup do veřejných bazénů, kde se mohou naučit plavat. Proto jsem nikdy nepovažoval utonutí za rozšířený problém a vždy jsem si myslel, že se jedná o ojedinělé případy, hlavně kvůli nehodám nebo nedostatku pozornosti. Byl jsem proto velmi překvapen, když jsem se dozvěděl, že na celém světě ročně zemře asi 250 000 lidí na utonutí. Navíc k 90 procentům těchto úmrtí dochází v zaostalých zemích,“ dodal přední slovenský sportovec.

A proč právě plavání? Monacká princezna Charlene, manželka knížete Alberta II., je totiž bývalou jihoafrickou olympijskou plavkyní.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud