Romana Barboříková
8. října 2022 • 20:30

Sagan či Štybar na MS v ďábelské disciplíně! Slovák ukázal svůj speciál

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nestačí jim kostkové úseky Paříž - Roubaix a věhlasných belgických klasik. Oni si chtějí závodění zpestřit ještě další disciplínou. Řeč je o Peteru Saganovi nebo třeba i Zdeňku Štybarovi a cyklistické odnoži zvané gravel. Trojnásobný mistr světa na silnici v neděli pojede o titul na štěrkových cestách. V italském regionu Benátsko se jede poprvé mistrovství světa gravel biků.



Ani bahno, ani kostky, ale štěrk. Nejde však o známý cyklistický závod Strade Bianche, který je tímto povrchem proslulý a který třeba Zdeněk Štybar v roce 2015 vyhrál. Řeč je o mistrovství světa gravel biků. To má tento víkend svou premiéru, v sobotu jely ženy, v neděli je řada na mužích.

První ženskou vítězkou se stala cyklistická univerzálka Pauline Ferrandová-Prévotová. Ta už má na svém kontě světový titul v cyklokrosu (2015), na silnici (2014), čtyři v olympijském cross-country (2015, 2019, 2020, 2022) a dva v maratonu na horských kolech (2019, 2022).

Také v mužské kategorii budou k vidění zvučná jména. Stejným univerzálem jako vítězná Francouzka je Mathieu van der Poel, kterého po nepříjemném odstoupení z MS v silničním závodu v Austrálii zlákala právě tato novinka.

Není však ze slavných silničářů jediným. Na start se postaví také trojnásobný světový šampion Peter Sagan. Pro něj půjde letos už o třetí mistrovství světa. Před dvěma týdny absolvoval to silniční, kde skončil sedmý. Navíc se na konci léta znovu objevil i na horském kole, tentokrát s elektrickým pohonem. V kategorii e-biků po několika pádech dojel na 16. místě.

Do Itálie hvězdný Slovák přicestoval z Japonska, kde absolvoval „pracovní cestu“ s výrobcem kol, se kterými je už dlouhá léta jeho jméno spojeno. „Bylo to tu moc fajn, rád bych se zdržel déle,“ napsal na sociálních sítích Sagan na konci září.

Dva dny před startem gravelového MS se zase pochlubil svým speciálem pro tento závod a napsal: „Už se nemůžu dočkat startu prvního MS v gravelu. Těch 194 kilometrů odjedu na svém Roubaix speciálu.“

Zpestření závěru sezony si nenechá ujít ani Štybar, který, stejně jako Sagan, absolvoval australský šampionát. Ve startovním poli pak ze slavných silničářů najdeme třeba i vítěze řady klasik Grega van Avermaeta.

Co na cyklisty čeká? Na programu mužského závodu je trať dlouhá 194 km, s celkovým převýšením 800 m. 36 % z ní se pojede na nezpevněném povrchu, 18 % je označeno jako hrubý štěrk a jedno procento se pojede po kostkách.

Ptáte se, jaký je rozdíl mezi silničním kolem a tím pro závody na štěrku? Je jich celá řada. Jde o stroj částečně připomínající ten na cyklokros. Hlavní rozdíl, který i laik pozná na první pohled, je, že gravel bike má tlustší kola se vzorkem, zatímco na silničce vzorek nenajdete.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud