Martin Hašek
24. srpna 2010 • 10:07

Kdo přitáhne hvězdy? Snad jen prezident Klaus!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Teprve dva ročníky má za sebou novodobá historie golfového Czech Open, a turnaj z Čeladné už se zdá stát na rozcestí. Skvělý závěr nedělního finále, chvála hráčů za zázemí a spokojenost s účastí diváků nyní ustoupí do pozadí a začíná se pracovat na příštím ročníku.



Co turnaji chybí? Především zvučnější jména.

Bez velkých hvězd zůstane tam, kde je, tedy v průměru. A také v minusu, který se měl letos vyšplhat k padesáti milonům korun.

Přijet měli Padraig Harrington, Graeme McDowell nebo Paul Casey. Místo nich dorazili Peter Hanson, Peter Lawrie či Gary Boyd.


To je jediný důvod, proč se o golfovém turnaji Czech Open, který se v Čeladné hraje jako jedna z akcí European PGA Tour, už zítra nejspíš nebude mluvit. Jakkoliv byla akce kvalitní a závěr úchvatný, sehrál ho evropský průměr. Což takový lesk, jako kdyby se předvedly hvězdy, nemá.

„Jména. Ještě alespoň jedno nebo dvě,“ reagoval golfový expert Antonín Ebr na otázku, co Čeladné chybí mezi stabilní evropskou špičku. „Prize money má výborné, dva miliony eur je hodně. Zázemí je standardní, na dobré úrovni. Známá jména by ho dostala hodně vysoko.“

Pozve Klaus golfové hvězdy?
"Pan prezident uděluje svou záštitu ve výjimečných případech, akcím zejména kulturního (např. Pražské jaro) či sportovního (např. Zlatá tretra) charakteru. Při udílení záštity záleží samozřejmě na osobním vztahu pana prezidenta ke konkrétnímu typu akce či disciplíně. Nicméně si nedovedu představit, že by pan prezident sám osobně psal hráčům, aby se účastnili konkrétních mítinků pod jeho záštitou. To nikdy nedělá. Tato aktivita je opravdu na straně pořadatelů."

Radim Ochvat, mluvčí prezidenta republiky

Je to velký problém golfu. Má spoustu kvalitních hráčů, kteří jsou schopni zahrát výborná kola, ale ne všichni z nich patří mezi známé osobnosti. Evropská jednička McDowell (vítěz US Open) nebo Harrington, o něž letos v Čeladné usilovali, jimi jsou, jenže nepřijeli.

Může se to do příštího roku změnit? Pořadatelé Czech Open jsou známi tím, že odmítají platit hráčům startovné. Odměnit je chtějí vysokými prémiemi za předvedené výkony, ale na to hvězdy vesměs neslyší.

Zlepšení nabízí promotér Alex Flanagan jiné: golfové špičky má pomáhat oslovit nejméně premiér, ještě lépe prezident.

To má hráči zaručit, že pozvánka je myšlena vážně, přijede, nabalí se sponzoři a všichni budou spokojenější. Letos slyšeli: „Jste dobří, ale jen pro fajnšmekry.“

Co se (ne)povedlo?
Povedlo:
DRAMA. Thriller v závěrečném play off musel strhnout každého. Dramatický rozstřel zůstane v paměti.
HŘIŠTĚ. Pečlivě připravené. Tomu nahrálo i perfektní počasí. Hráči ho chválili, stejně jako zázemí.
DIVÁCI. Taktika vstupného zdarma se vyplatila, přišlo jich bezmála třicet tisíc.

A nepovedlo?
HVĚZDY
. Z těch největších přijela jen jedna, designér hřiště Jimenez. Další se omluvili týden před akcí. Bez vyplácení startovného se lákají dost těžko.
ROZPOČET. Turnaj skončil i podruhé ve ztrátě, údajně až padesátimilionové. Titulárního partnera hledal marně.

Šance, že se chytí největší sponzoři a akce neskončí schodkem, bude s hvězdami rozhodně větší.

„Pozvánka nic nepokazí,“ usmívá se nad nápadem jeden z mužů, kteří se v zákulisí golfu pohybují. „Pokud tu pozvánku dáte do obálky k šeku, je to mnohem lepší. Bez peněz vám hvězda nepřijede. Pokud má létat z Ameriky do Evropy a zpět, nechá si to pořádně zaplatit.“

Vábení McDowell nebo Harrington si údajně řekli o čtyři až pět milionů korun. Ti úplně nejlepší stojí ještě víc. Co s tím?

Zaplatíte a riskujete, že hráč se uspokojí a turnaj odchodí. Flanagan o tom, že by startovné vydal, nechce ani slyšet. „Ani příští rok,“ řekl jasně. Letos z tohoto důvodu odmítl i Alexe Čejku.

Dokáže i bez této investice turnaji dodat světový punc? O to těžší to bude mít, že se za rok nehraje Ryder Cup a hráči tedy nebudou mít důvod letět do Čeladné bojovat o poslední možné body.

„Já jsem spokojený maximálně. Viděli jsme strhující finále, nic lepšího není,“ stojí si za kvalitou promotér. Bude za ni ale vděčný i za rok, pokud znovu skončí v minusu?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud