30. března 2023 • 19:42

Federace stolního tenisu na doporučení MOV vrací Rusy a Bělorusy do soutěží

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezinárodní federace stolního tenisu (ITTF) jako první sportovní asociace na základě úterního doporučení Mezinárodního olympijského výboru (MOV) rozhodla, že umožní s neutrálním statusem start Rusům a Bělorusům. ITTF to dnes oznámila na svém webu po jednání výkonné rady.



Představitelé federace uvedli, že ruští a běloruští tenisté se budou moci po rok trvajícím zákazu vrátit do soutěží „pod přísnou podmínkou neutrality“ od května. Na mistrovství světa jednotlivců v jihoafrickém Durbanu od 20. května ale startovat nebudou, protože se na něj vzhledem k absenci na akcích nekvalifikovali.

ITTF v prohlášení uvedla, že jednoznačně odsuzuje válku na Ukrajině a hodlá nadále maximálně podporovat ukrajinskou stolnětenisovou komunitu.

Ruské a běloruské hráče pustí do soutěží na základě směrnic, jež MOV zveřejnil v úterý. Účast bude zapovězena mimo jiné členům armády těchto zemí a týmům.

ITTF své rozhodnutí odůvodnila také příkladem takzvané pingpongové diplomacie, kdy američtí stolní tenisté cestovali v roce 1971 na sérii exhibičních zápasů do Číny, což pomohlo k uvolnění vztahů mezi oběma velmocemi v době studené války.

„Stolní tenis má dlouhou historii spojování lidí v dobách, kdy jsou politické vztahy napjaté. Umí stavět mosty, které vedou k lepšímu porozumění mezi lidmi, a otevírat dveře budování míru takovými způsoby, kterými to vylučování a rozdělování nedokážou,“ uvedla ITTF.

Stolní tenis je prvním sportem, který odsouhlasil navrácení Rusů a Bělorusů po úterním vydání doporučení MOV. Již dříve o tom letos rozhodli zástupci juda a šermu, ale na jejich akcích zatím sportovci z těchto zemí nestartovali. Boxerská IBA vedená Rusem Umarem Kremljovem udělala tento krok už loni v říjnu. Tenis a cyklistika umožňuje start Rusů a Bělorusů v individuálních soutěžích, ne na úrovni národních týmů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud