13. října 2013 • 16:55

Orphee des Blins obhájila výhru, Váňa spadl na poslední překážce

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VELKÁ PARDUBICKÁ | Jedenáctiletá klisna Orphee des Blins s žokejem Janem Faltejskem suverénně obhájila triumf ve Velké pardubické. Osminásobný vítěz Josef Váňa, který v 60 letech startoval ve slavné steeplechase naposledy, spadl z Tiumena na posledním skoku a cílem prošel pěšky.



Z dvaceti koní dojelo v náročných podmínkách jen šest. Druhý skončil Nikas s žokejem Dušanem Andrésem a třetí byl Klaus s Jaroslavem Myškou.
Pardubický dostih na 6900 metrů po šestileté a starší koně se slavným Taxisovým příkopem měl dotaci pět milionů korun, vítěz získal dva miliony. "Letos to bylo náročnější než loni, protože byly hodně těžké podmínky, a o to si toho víc cením. Je to super," řekl Faltejsek v České televizi.

ONLINE: Průběh 123. Velké pardubické jsme sledovali ZDE

Orphee des Blins šla stejně jako loni hned do čela a nasadila strojové tempo. "Ona musí mít prostor, ale první dva skoky nebyly podle jejího zvyku, občas to bylo neučesaný. Ale Greg (trenér Wroblewski) z ní udělal super vytrvalce a ona to dokázala," řekl žokej, který vyhrál s velkým náskokem.

VIDEO | 123. ročník Velké pardubické



Ostře sledovaný trojnásobný vítěz Tiumen s Váňou jel tradičně dlouho schován v poli a postupně se chtěl propracovat dopředu. "Zas to bylo rozjeté na druhé třetí místo," mínil Váňa. Jenomže na posledním skoku v cílové rovince se Tiumenovi připletl do cesty kůň bez jezdce a Váňa za překážkou spadl. "Tiumen si přidupl a udělali jsme kotrmeleček. Mně se nic nestalo a doufám, že i Tiumen je v pořádku," řekl Váňa.

žokej Josef Váňa s Tiumenem překonávají Taxisův příkop
žokej Josef Váňa s Tiumenem překonávají Taxisův příkop

Váňa se mohl sedm dnů před 61. narozeninami stát nejstarším vítězem dostihu. Amatér Vladimír Hejmovský se v roce 1951 radoval devět dnů před šedesátými narozeninami.

Do cíle se mimo jiné nedostali Josef Bartoš s Trezorem, všichni irští koně i britský zástupce. Spadl také Josef Váňa mladší z Budapesti.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud