Květoslav Šimek
29. srpna 2014 • 12:40

Trezor, král kvalifikací a „synovec“ Tiumena, znovu zkusí Velkou pardubickou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

V kvalifikacích na Velkou pardubickou nemá konkurenci. Desetiletý hnědák Trezor (Stáj Epicos), jemuž v žilách koluje stejná krev jako trojnásobnému vítězi Tiumenovi, jich vyhrál pět za sebou. Jenže prorazit i v samotné Velké pardubické steeplechase, která je o 1100 metrů delší, se mu zatím ani jednou ze tří pokusů nepodařilo.



Nejlépe skončil Trezor před dvěma lety osmý. I proto s ním chtěla trenérka Hana Kabelková vyrazit do Francie. Jenže kvůli výpadku v tréninku z toho sešlo a majitel Vilém Němec se znovu rozhodl pro Velkou pardubickou. A Trezora do ní dodatečně přihlásil.

„Je to tak trochu náhradní varianta,“ přiznává Hana Kabelková. „Chtěli jsme vyzkoušet dostihy v zahraničí, ale červnovou kvalifikaci Trezor dokončil bez podkovy a následně se kvůli tomu potýkal se zdravotními problémy. Měl tak výpadek v přípravě.“

Pro podzimní překážkový vrchol spíš trenérka Kabelková uvažovala o Ceně Labe. Majitel je ovšem přesvědčený, že Trezor může uspět i ve Velké pardubické. Zatím ji šel třikrát. S Bohuslavem Mátlem (2011), ani s Josefem Bartošem (2013), ji nedokončil. Před dvěma lety jej anglický žokej Liam Treadwell, vítěz Velké národní v Liverpoolu z roku 2009, přivedl na osmém místě.

Vypadá to, že 6900 metrů Velké pardubické je na Trezora příliš. Kvalifikace, ve kterých nemá konkurenci, se totiž běhají na trati dlouhé 5800 metrů. Víc jak kilometr je ve finiši znát. Ovšem Trezor má i smůlu. V roce 2011 padl na Havlově skoku (posledním těžkém před finišem) a podle jezdce Mátla měl v tu chvíli pořád hromadu sil. Na stejné překážce skončil i loni s Bartošem. A dodatečně se ukázalo, že půlku dostihu běžel Trezor s pošramocenou nohou.

S lépe zvolenou taktikou, a troše nezbytného štěstí, by mohl Trezor uspět. Dispozice k tomu má, vždyť jeho strýčkem je Tiumen – trojnásobný vítěz Velké. Trezorova matka Trebia je Tiumenova sestra, oběma koluje v žilách krev legendárního derby vítěze a úspěšného plemeníka Masise. Spojuje je i to, že oba šli do českého tréninku z úspěšné polské stáje SK Moszna.

I proto jej tým kolem trenérky Kabelkové do Velké pardubické 2014 nakonec dodatečně přihlásil. Na předběžné startovní listině kromě něj přibyli ještě další dva noví účastníci. Anglický trenér Charlie Mann, vítěz Velké pardubické z roku 1995 s It’s A Snipem, přihlásil devítiletého hnědáka Lambro. A Jiří Kousek přihlásil stejně starého Universe of Gracie ze stáje BORS Břeclav.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud