21. října 2015 • 15:00

Jako v Liverpoolu! Velká národní v Chuchli, Váňa v sedle, jen Zeman nepřijde

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velká národní? V dostihovém světě je to terminus technicus, který patří ke slavnému překážkovému dostihu v Aintree u Liverpoolu. V neděli se však dostih se stejným názvem pojede i ve Velké Chuchli. Lákat bude i exhibiční dostih legend Josefa Váni a Václava Chaloupky. Rovinový vrchol Cena prezidenta republiky se však obejde bez Miloše Zemana.



Hodně netradiční zážitek čeká v neděli diváky ve Velké Chuchli. Na zdejším rovinovém závodišti vyrostou140 centimetrů vysoké steeplechase překážky, přes ně se poběží dostih s oficiálním názvem Velká národní steeplechase o Pohár Josefa Váni Agrofert 2015.

„Do budoucna by to nemusela být špatná myšlenka, i když to zní velkoryse,“ usmívá se Váňa srovnání se slavnou Grand National.

Ta je považována za jeden z nejprestižnějších překážkových dostihů na světě, její dotace letos vyšplhala na milion liber (asi 37 milionů korun). Její obdoba se v neděli ve Velké Chuchli poběží o milion korun, což jí řadí k nejbohatším dostihům na českém území. Pořadatelé kvůli dostihu nechali vyrobit nové steeplechase překážky.

„Měli jsme problém se smrkovými větvemi. Bylo jich potřeba sto dvacet kubických metrů. Nakonec jsme našli pana hajného, kterým nám s tím pomohl,“ vysvětluje Petr Drahoš, ředitel chuchelského závodiště Conseq Park.

Exhibiční dostih legendárních žokejů

Součástí nedělního programu bude exhibiční dostih legendárních žokejů Václava Chaloupky a Josefa Váni na koních plemene Norik. „Dolaďujeme detaily. Problém je, že Vašek nemůže sehnat bílé rajtky jeho velikosti. Což já budu mít asi problém v současné době taky, že si budu muset dozadu našít nějaký klínek,“ usmívá se Váňa.

„Oproti loňské Velké pardubické mám asi čtyři kila navíc. Rajtky, které mám na dostihy, mám v dnešní době problém zapnout. Musím hodně stáhnout břicho a to znamená, že kdybych se nafoukl, tak by to asi nevydržely…“

Hlavním rovinovým dostihem bude Moser Cena prezidenta republiky, prezident Miloš Zeman se ovšem neukáže. „My jsme v prvním období pana prezidenta Zemana požádali o záštitu o Cenu prezidenta. On nám odepsal, že se nejedná o akci s dostatečnou tradicí a významem. Na rozdíl od koncertu Alexandrovců, bych si dovolil zašpičkovat…“ uvedl Drahoš.

Ve skutečnosti je Cena prezidenta nejstarším rovinovým dostihem pořádáným na území Česka. Vznikl v roce 1920 na počest prezidenta T. G. Masaryka, který pravidelně věnoval ceny vítězům.

„V historii to zas nebylo pro prezidenty takový problém se přijít podívat na svoji cenu, která má nejdelší tradici v republice. Cena prezidenta byla první významný dostih,“ komentoval to Váňa.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud