27. dubna 2023 • 20:00

Čeští házenkáři mají jistotu, postoupili na ME. První úspěch pod novým koučem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští házenkáři postoupili na mistrovství Evropy. Svěřenci španělského trenéra Xaviera Sabatého v předposledním z šesti utkání kvalifikace zvítězili v Estonsku 32:30 a po čtvrté výhře ve skupině stvrdili účast na šampionátu v příštím roce v Německu. Favorizovaní hosté v Tallinnu po celý zápas vedli, osmi brankami se blýskl nejlepší střelec Jakub Hrstka.



Český celek získal definitivní jistotu, že ve čtyřčlenné skupině neskončí hůře než druhý za dosavadním lídrem tabulky Islandem. Na lednové Euro do Německa postoupí z každé skupiny dva týmy a doplní je čtveřice nejlepších mužstev z třetích míst. Kvalifikaci reprezentanti zakončí v neděli domácím zápasem s Izraelem.

Český tým po loňském vyřazení v play off o mistrovství světa se Severní Makedonií dosáhl na první úspěch pod trenérem Sabatém a probojoval se na osmý z posledních devíti evropských šampionátů. Soupeře pro závěrečný turnaj určí národnímu celku los v Düsseldorfu 10. května. Na minulém Euru vloni v lednu nepostoupili Češi v Bratislavě ještě pod předchozím koučem Rastislavem Trtíkem ze základní skupiny.

„Jsem velmi spokojený, protože jsme postoupili. To byl náš cíl. Nebylo to jen o tomhle zápase, máme jich za sebou už pět ze šesti. Dnes to nebyl náš nejlepší výkon, ale musíme být pozitivní. Dostali jsme se na Euro a to je hlavní,“ řekl Sabaté v nahrávce pro média.

Jeho svěřencům stačilo k definitivě postupu uhrát v Tallinnu remízu, na nerozhodný výsledek ale viditelně nechtěli spoléhat a do zápasu vstoupili zostra. Český tým vstřelil úvodních pět branek a poprvé inkasoval až v sedmé minutě. „Myslím, že jsme začali výborně. Prvních 25 minut jsme velmi dobře bránili a Tomáš Mrkva byl v brance fantastický,“ uvedl Sabaté.

Favorit si udržoval poměrně pohodlný náskok a v 25. minutě získal už sedmibrankové vedení poté, co se z dálky prosadil Vojtěch Patzel. Estonci, kteří ještě nikdy nestartovali na velké akci, pak trochu přidali a do poločasu snížili na 14:18.

Po změně stran hosté nejprve znovu odskočili na sedm gólů, ale nakonec se o vítězství ještě museli strachovat. Estonci začali mocně dotahovat a v 55. minutě se přiblížili už na rozdíl jediné trefy. Češi ale stihli zareagovat a na konci jim za dvoubrankového vedení pomohlo i štěstí po břevnu. Když pak Mrkva v poslední minutě chytil sedmičku, ustál hostující tým i závěrečné oslabení.

„V druhém poločase jsme trochu měli problémy v obraně. Byli jsme vzadu moc otevření, hráli jsme příliš individuálně a nehráli jsme tolik jako tým. V útoku jsme měli problémy se střelbou, bylo tam hodně chyb. Ale nakonec jsme vyhráli o dva góly,“ konstatoval Sabaté.

„Vstup do utkání byl od nás přesně takový, jak jsme chtěli. Nevím, jestli to zapříčinilo, že jsme pak trochu polevili. Dnes nám úplně nefungovala obrana a nakonec se bojovalo až do poslední vteřiny. Je chyba, že takový zápas nedokážeme dovést do klidnějšího konce. Postoupili jsme na Euro, ale musíme se z tohohle i poučit. Proti silnějším soupeřům by se nám to mohlo hodně vymstít,“ uvedla spojka Tomáš Babák.

Sabatého svěřenci navázali na říjnové domácí vítězství nad Estonskem 31:23 z úvodu kvalifikace a stále ještě mají teoretickou šanci na prvenství ve skupině. Vedle domácí výhry nad Izraelem k tomu ale potřebují také zaváhání Islandu, s nímž utrpěli dosud jedinou ztrátu v kvalifikaci a vinou vysoké venkovní porážky mají horší vzájemnou bilanci.

„Tým si zaslouží postup trochu oslavit, ale máme před sebou ještě jeden zápas doma. Euro je ještě daleko, teď se soustředím jen na nejbližší utkání. Chceme se stále zlepšovat a posouvat, to je naše filozofie. Chceme v neděli odehrát dobrý zápas a zvítězit,“ dodal Sabaté.

Kvalifikace o postup na ME 2024 házenkářů - 3. skupina:

Estonsko - Česko 30:32 (14:18)
Sestava a branky Česka:
Mrkva, Mizera - Hrstka 8/5, Piroch 1, J. Patzel, Štěrba 4/1, Kašpárek 4, Reichl 2, Babák 4, Trkovský, Harabiš, Klíma 6, V. Patzel 2, Solák, Zeman 1, Režnický.
Nejvíce branek Estonska: Lees, Löpp oba 5.
Rozhodčí: Santos, Fonseca (oba Portug.).
Sedmimetrové hody: 5/3 - 6/6.
Vyloučení: 6:6.
Diváci: 400.

Izrael - Island 26:37 (11:19).

Tabulka:

1. Island 5 4 0 1 155:113 8
2. Česko 5 4 0 1 133:117 8
3. Estonsko 5 1 0 4 135:157 2
4. Izrael 5 1 0 4 123:159 2

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud