Marek Stodůlka
5. ledna 2022 • 19:35

Terorismus na Dakaru? Policie zahájila vyšetřování exploze v autě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Spekulovalo se o tom okamžitě, když 29. prosince v Jeddahu došlo před hotelem Donatello k explozi. Zda se opravdu jednalo o teroristický útok, už začaly francouzské úřady vyšetřovat.



Při výbuchu utrpěl zranění jedenašedesátiletý řidič buggy Philippe Boutron z Francie. Do vzduchu znenadání vyletěl doprovodný vůz týmu Sodicars Racing. Podle ředitele Rallye Dakar Davida Castery výbuch nastal někde v oblasti sedadla řidiče. Za volantem seděl v tu dobu právě Boutron, exploze protrhla do sedadla díru a způsobila francouzskému jezdci těžká zranění nohou.

„FIA vyjadřuje podporu a přeje brzké uzdravení Phillipu Boutronovi, který byl zraněn při explozi asistenčního vozu před začátkem Rallye Dakar v Jeddahu,“ vyjádřila se mezinárodní automobilová federace FIA. „Věříme, že místní autority vyšetří příčinu a budou společně s organizátory pokračovat v zajišťování bezpečnosti závodu.“

Navigátor Mayeul Barbet, který byl v době události taktéž ve voze, je však přesvědčený, že se jednalo o útok a v autě explodovala bomba.

„Bombu umístili do spáru pod pedály, explodovala, když jsme urazili 500 metrů od hotelu. Bylo nás uvnitř šest, všichni jsme zůstali v šoku a nehýbali se,“ popisoval Barbet situaci oficiální web Sodicars Racing. „Vůz začal hořet a Philippe mě požádal, abych mu pomohl dostat se ze sedadla. Už necítil nohy! Okamžitě jsem mu je začal obvazovat, protože ztrácel spoustu krve…zůstával ale při vědomí.“

V inkriminovaný moment se v kamionu nacházeli mimo Boutrona a Barbeta ještě další závodníci. Phillipe Raud se synem Maximem, Thierry Richard a  Joël Pailly. Všichni ale vyvázli bez jakékoliv újmy na zdraví, až na Boutrona, který byl výbuchu nejblíž.,

Jezdec už v Saúdské Arábii absolvoval operaci a byl převezen zpět do Francie, kde jej lékaři uvedli do umělého spánku. Údajně proto, aby zmenšili jeho utrpení. „Mayeul Barbet byl také transportován domů, kde se snaží psychicky zotavit z jednoho z nejbolestivějších týdnů jeho života,“ dodali zástupci týmu.

Autority v Saúdské Arábii sice situaci označily za nehodu a vyloučily, že by se mohlo jednat o kriminální čin. V úterý večer však francouzská Národní protiteroristická kancelář uvedla, že otevírá vyšetřování pro pokus o vraždu ve spojení s teroristickým aktem. Žádný podobný incident se na od této exploze na Rallye Dakar neudál. Poslední etapa se jede 14. ledna.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud