Jiří Uhlíř
18. března 2013 • 13:37

Britské impérium McLaren je v depresi. S tímhle autem vyhrát nepůjde, ví Button

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Patří k nejúspěšnější stáji historie formule 1, za padesát let vyhráli piloti McLarenu 182 závodů, získali dvanáct jezdeckých titulů. V prvním letošním závodě v Austrálii se však stříbrná formule přeměnila v otloukánka. Jenson Button s ním dojel devátý, Sergio Pérez jedenáctý. „S tímhle monopostem vyhrát nepůjde,“ přiznal Button.



Nebojí se riskovat, experimentovat s technikou, přinášet inovativní řešení. Před letošní sezonou přistoupil McLaren k jistým radikálním technickým úpravám – postavili zcela nové auto, změnili skoro všechno. Jednalo se o chybu, která byla patrná už v Austrálii. Vždyť po pěti letech nebyl v kvalifikaci mezi nejrychlejšími čtyřmi ani jeden pilot z McLarenu.

„Bylo to opravdu na nic,“ tvrdil Niki Lauda, trojnásobný mistr světa a spolukomentátor závodů na německé televizi RTL. „Během loňského roku měli v Asii nejrychlejší auto, dokonce rychlejší než Red Bull. Budou muset něco vymyslet.“

VIDEO: Onboard z vozu Sergia Péreze během GP Austrálie



Nejen ze začátku loňské sezony, ale také na konci roku byl McLaren fakticky nejrychlejší – důkazem jsou první místa Lewise Hamiltona v USA a Jensona Buttona v závěrečné GP Brazílie. Inženýři z britské stáje měli na co navazovat, co zlepšovat, vypilovávat. Jenže nový monopost MP4-28 není dostatečně konkurenceschopný.

„Chybí nám přítlak a stabilita, nejde ale jen o jednu věc, problémů je víc. Toto auto není dostatečně rychlé, taková je realita,“ konstatoval Mexičan Sergio Pérez, který v hrdém týmů nahradil Lewise Hamiltona, jenž přešel do Mercedesu.

Před McLarenem je nyní Red Bull, Ferrari a také Lotus s Mercedesem. „Fernando Alonso byl před rokem v podobné situaci, v kvalifikaci ztrácel jeden a půl sekundy, ale nakonec i tak bojoval o titul,“ uklidňoval situaci Button.

McLaren je známý svou schopností včasně zareagovat na problémy, mají k tomu potřebné prostředky. Přesto se objevila spekulace, že se tým po neúspěchu začne spíše soustředit na další rok.  „Mluvil jsem s inženýry, kteří pracují na autě pro příští sezonu a povzbudil jsem je,“ dodal šéf stáje Martin Whitmarsh. Jeho slova doplnil i Button: „Stále bychom se měli soustředit na titul, i když to v této chvíli nevypadá příliš dobře. Vítězství musí být pro tým, jakým McLaren je, prioritou. V této sezóně to však bude velmi těžké.“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud