2. listopadu 2013 • 21:22

Räikkönen diskvalifikován, jeho Lotus neprošel technickou kontrolou

Autor: marcel gause
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hořké sousto pro loňského vítěze GP Abu Dhabi. Kimi Räikkönen si nakonec neužije vydobyté páté startovní pozice a propadne se až na úplný konec startovního pole. Při technické prohlídce jeho Lotusu komisaři FIA zjistili, že podlaha auta neodpovídá pravidlům.



Kimi Räikkönen odstartuje do zítřejší GP Abu Dhabi z poslední pozice, přestože zajel pátý nejlepší kvalifikační čas. Jeho Lotus E21 neprošel technickou prohlídkou. Techničtí komisaři Mezinárodní automobilové federace FIA uskutečnili zatěžkávací zkoušku jeho podlahy a ta ve své levé přední části neuspěla. Podobnému pokvalifikačnímu měření byl podroben Nico Hülkenberg (Sauber), v jeho případě ale bylo všechno v pořádku. 

Při testu svislým zatížením se podlaha Räikkönenova Lotusu v inkriminovaném místě prohnula o více jak pět milimetrů. Tím došlo k prohnutí podlahy v místě menším jak 100 mm od jejího středu, což podle znění článku 3.17.5 technických pravidel není povoleno. 

Lotus se ohradil tím, že daná část podlahy dostala pravděpodobně úder při přejíždění obrubníků a došlo k narušení její tuhosti. Vycházel přitom z předchozí kontroly auta Romaina Grosjena při GP Maďarska, kde se objevil podobný problém a tým rovněž argumentoval poškozením z důvodu přejíždění obrubníků. Vedení závodu ale tentokrát toto vysvětlení nepřijalo a potvrdilo dříve vyřčenou diskvalifikaci Kimiho Räikkönena z kvalifikace.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud