20. března 2016 • 11:05

Místo show přišel omyl. F1 se vrátí k starému formátu kvalifikace

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nový formát kvalifikace na závody formule 1 se neosvědčil a už od příští Grand Prix v Bahrajnu na začátku dubna se má o pořadí jezdců na startu rozhodovat postaru. Šéfové a manažeři týmů se na tom dohodli ještě v dějišti Velké ceny Austrálie v Melbourne. Narychlo svolaná schůzka s jednoznačným rozhodnutím byla reakcí na zdrcující kritiku nového systému. Formálně musí návrat ke starému způsobu kvalifikace ještě posvětit Světová rada federace FIA.



"Chtěli jsme vylepšit show, ale vydali jsme se špatným směrem," konstatoval šéf Mercedesu Toto Wolff. Také podle slavného Nikiho Laudy byl pokus o změnu omyl. "Lidé chybují a tohle byla velká chyba," řekl legendární Rakušan, v současnosti předseda dozorčí rady stáje Mercedes.

V Melbourne v sobotu rozhodoval o pořadí na startu nově vyřazovací závod, z něhož postupně vždy nejpomalejší vůz v pravidelných intervalech odstoupil. Zavedení nového systému těsně před sezonou odsouhlasily všechny týmy i FIA.

Výsledkem měla být větší atraktivita, ale stal se pravý opak. V závěrečných minutách třetí části dokonce zůstala trať v Melbourne úplně prázdná. Soupeři dominantních mercedesů na boj o pole position rezignovali a také vítěz kvalifikace Lewis Hamilton i jeho týmový kolega Nico Rosberg nakonec předčasně vystoupili z vozů, aby šetřili pneumatiky na závod.

Podle původního systému kvalifikace byli jezdci vyřazováni v prvních dvou částech vždy až na základě dosažených časů po vypršení předepsaného času. Ve finálové části rozhodlo o složení startovního roštu konečné pořadí.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud