28. července 2018 • 16:50

Mercedes vládl v kvalifikaci. V bouřce si pole position zajistil Hamilton

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Náročnou kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska, která se jela v bouřce, zvládly nejlépe vozy Mercedesu. První místo na startu si zajistil obhájce titulu a vedoucí pilot průběžného pořadí mistrovství světa Lewis Hamilton, druhý skončil jeho týmový kolega Valtteri Bottas.



Hamilton v sobotu zajel nejrychlejší čas 1:35,658 a Bottase porazil o téměř tři desetiny. Za dvojici mercedesů se do druhé řady na startu postaví jezdci Ferrari, třetí Kimi Räikkönen stejně jako čtvrtý Vettel byli už o více než půl sekundy pomalejší než čtyřnásobný mistr světa.

„Tohle jsme nečekali. Ferrari tady bylo od začátku rychlejší a my se je jen snažili dohonit, ale jak začalo pršet, začal nový a vyrovnaný boj,“ přiznal Hamilton, protože v trénincích na suché trati na Vettela nestačil. „Na mokru to bylo trochu jako balet, protože jsem jel po špičkách a snažil se mít nejlepší stopu. Pro závod máme skvělou pozici a uděláme všechno pro to, abychom udrželi kluky v rudém za námi,“ dodal.

„Bylo těžké dostat z auta maximum, protože to vypadá, že na mokré trati nemáme tolik sebevědomí jako na suchu,“ řekl Vettel. „Dokud se jelo na suchu, měli jsme všechno pod kontrolou. V neděli to nebude snadné, ale připravíme se tak, abychom vyhráli ze čtvrtého místa,“ dodal.

Kvalifikaci, kterou kromě hustého deště provázely také hromy a blesky, naopak vůbec nezvládl Daniel Ricciardo z Red Bullu. Pátý jezdec průběžného pořadí a vítěz prvního pátečního tréninku nepostoupil do závěrečné části kvalifikace a na startu mu bude patřit až dvanáctá příčka.

Hamilton navíc už podruhé za sebou využil náročných podmínek na úkor Vettela. Před týdnem v Německu si totiž jeho rival z Ferrari jel pro jasné vítězství, ale v závěru na mokré trati nezvládl zatáčku a skončil v bariéře. Pilot Mercedesu se díky nečekanému vítězství v Německu vrátil na první místo průběžného pořadí a po jedenácti z 21 Velkých cen má před Vettelem náskok 17 bodů.

V neděli bude mít velkou šanci vedení před měsíční pauzou ještě navýšit, protože na Hungaroringu se velmi špatně předjíždí. „Ferrari má nejlepší auto, takže v neděli musíme být pozorní už od startu, protože se jede po dlouhé rovince, kde potřebujeme ubránit pozice,“ přidal šéf Mercedesu Toto Wolff.

Kvalifikace na VC Maďarska:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:35,658, 2. Bottas (Fin./Mercedes) -0,260, 3. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,528, 4. Vettel (Něm./Ferrari) -0,552, 5. Sainz (Šp./Renault) -1,085, 6. Gasly (Fr./Toro Rosso) -1,933, 7. Verstappen (Niz./Red Bull) -2,374, 8. Hartley (N. Zél./Toro Rosso) -2,470, 9. Magnussen (Dán./Haas) -4,200, 10. Grosjean (Fr./Haas) -5,935.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud