Ivo Pospíšil
25. července 2018 • 14:38

Vettelův kiks jako bod obratu? Kolaps pilota Ferrari může zlomit šampionát

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako by sletěl do propasti, zatímco jeho sok se vyškrábal na Mount Everest. Utěšují ho, zastávají se ho… jenže chyba Sebastiana Vettela, který na mokré trati v GP Německa vylétl z první příčky do bariér, může být v boji o titul s Lewisem Hamiltonem bodem obratu! „Lewis byl deprimovaný, ale toto ho posílí,“ ví exmistr světa Jacques Villeneuve. Ztrátu osmi bodů Brit proměnil v 17bodový trhák.



Špatné zprávy se na ně valí ve velkém a padly na ně jako deka. Z Itálie dnes přilétla smutná informace o tom, že bývalý prezident Ferrari Sergio Marchionne v 66 letech zemřel, přičemž samotný tým se zotavuje ze šoku, který pro změnu utržil při poslední GP Německa.

Ne, gigant z Maranella už zase nevede Pohár konstruktérů F1. Ani již nemá svého jezdce v čele MS. „Byla to chyba, kterou uděláte snadno. Velmi snadno. Nikdy nemůžete vidět, kolik tam je vody. Ale pro šampionát to může být důležité,“ vrátil se bývalý pilot Jacques Villeneuve ke chvíli, kdy 15 kol před koncem víkendové bitvy neustál Sebastian Vettel na mokré trati smyk a z prvního místa vletěl do bariér.

Ztratil nejen dalších 25 bodů, ale i vedení v průběžném pořadí… To převzal znovu Lewis Hamilton a v jejich letošní bitvě o titul může jít klidně o bod zlomu.

Ještě před závodem to byl totiž Brit, kdo byl dole. Startoval po potížích s hydraulikou v kvalifikaci jako čtrnáctý a ztrácel na Vettela osm bodů. Působil odevzdaně. „Trochu mě to znepokojilo. Nikdy jsem u něj neviděl takovou řeč těla. Byla tam nedůvěra nebo tak něco,“ všiml si jeho bývalý kolega Nico Rosberg. Lev byl poraněný. Stačilo ho jen dorazit.

Jak se střídá vedení Hamiltona a Vettela:

GP Austrálie + 7 bodů pro Vettela

GP Bahrajnu + 17 bodů pro Vettela

GP Číny + 9 bodů pro Vettela

GP Ázerbájdžánu + 4 body pro Hamiltona

GP Španělska + 17 bodů pro Hamiltona

GP Monaka + 14 bodů pro Hamiltona

GP Kanady + 1 bod pro Vettela

GP Francie + 14 bodů pro Hamiltona

GP Rakouska + 1 bod pro Vettela

GP Británie + 8 bodů pro Vettela

GP Německa + 17 bodů pro Hamiltona

Jenže tenhle direkt Vettel nezvládl a místo toho flákl pořádnou facku sám sobě. „Totálně to zpackal. Je to neuvěřitelné, protože se mu to nestává moc často,“ nechápal jeho nehodu Rosberg.

Nebylo to navíc poprvé. V nadějné situaci v boji o titul byl s Ferrari i vloni, kdy před GP Singapuru ztrácel na Hamiltona jen tři body a startoval spolu s Kimim Räikkönenem z první řady. Jenže hned po startu se ti dva po vzájemné kolizi (vina šla spíše za Vettelem) vyřadili a Hamilton se dostal do laufu, který ho dovedl až ke čtvrtému mistrovskému titulu v kariéře. Teď se může historie opakovat.

„Efekt může být zase podobný. Lewis byl totálně skleslý, deprimovaný, celý svět ho štval. To byl jeho postoj ještě těsně před závodem. Jeho komentáře byly totálně poraženecké… nicméně nakonec odjel s 25 body,“ hodnotil Villeneuve. „Velmi dobře si pamatuji, co se stalo v Singapuru. Od té doby byl Lewis bezkonkurenční. Tři nebo čtyři závody ho nemohl nikdo porazit a možná je to něco, co teď znovu uvidíme. Třeba to Lewise hodilo do velmi dobré mentální pohody,“ dodal mistr světa z roku 1997.

Šampionát se sice sotva překlenul do své druhé poloviny, každá další chyba už ovšem začíná být kritická. Pro Vettela a Ferrari nyní dvojnásob.

Naštvaný Sebastian Vettel po své nehodě v závěru Velké ceny Německa
Naštvaný Sebastian Vettel po své nehodě v závěru Velké ceny Německa

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud