Marie Sehnálková
25. května 2022 • 10:30

Tohle video může Hamiltona přijít hodně draho. Dotkl se rivalova auta?

Autor: Marie Sehnálková, inf
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lewis Hamilton byl po Velké ceně Španělska zachycen, jak se pohybuje v těsné blízkosti vozu Sergia Péreze. Nevinné fanouškovské video by sedminásobného mistra světa mohlo přijít velmi draho. Pokud se prokáže, že se monopostu dotknul, hrozí mu pokuta. Max Verstappen dostal loni za „osahávání" peněžitý trest ve výši 1,2 milionu korun.



Mnozí mají zajisté ještě v živé paměti loňský incident, který se stal během Velké ceny Brazílie. Max Verstappen tehdy vyváznul s pokutou 50 tisíc euro za to, že se po kvalifikaci v režimu parc fermé dotknul zadního křídla monopostu Lewise Hamiltona .

Parc fermé znamená v doslovném překladu uzavřený park. Jedná se o zabezpečenou oblast na okruhu, kde auta kontrolují technici FIA z hlediska legálnosti a bezpečnosti. Přezkoumání monopostů probíhá vždy po kvalifikaci i závodě a nikdo kromě pověřených osob se jich zde nesmí dotknout.

Verstappenův loňský prohřešek byl o to kontroverznější, že vůz Mercedesu, na který sáhl rukou, následně neprošel technickou kontrolou. Důvodem byla štěrbina DRS, která se otevírala více, než bylo povolené. Za tento zlepšovák Hamilton vyfasoval diskvalifikaci ze závodu.

Stříbrným šípům se rozhodnutí FIA pochopitelně nelíbilo a zkoušely argumentovat, že monopost mohl poškodit právě Verstappen. Tato verze byla komisaři sice nakonec vyvrácená, avšak i přesto udělili pilotovi Red Bullu tučnou pokutu. Za letmý dotek zaplatil v přepočtu zhruba 1,2 milionu korun. A proč se úřadující mistr světa vůbec dotýkal vozu rivala z Mercedesu? Sahat na křídla jiných aut po kvalifikaci a závodě je dlouholetým zvykem, který přináší štěstí.

„Tato obecná tendence byla většinou vnímaná jako neškodná, a proto tyto případy nebyly hlídány. Přesto se jedná o porušení nařízení o parc fermé a má značný potenciál způsobit újmu," odůvodnila tehdy své rozhodnutí FIA.

Stejného přestupku se ale nyní možná dopustil i sám Lewis Hamilton. Po víkendové Velké ceně Španělska začalo na internetu kolovat fanouškovské video, ve kterém se pilot Mercedesu pohybuje ve velmi těsné blízkosti monopostu Sergia Péreze z Red Bullu.

K incidentu mělo dojít, když byl Hamilton se svou fyzioteraputkou Angelou Cullenovou na cestě do zdravotního střediska, kde probíhají rutinní dopingové kontroly po závodech. Jenže cesta sem vede právě přes parc fermé. Ve videu není zcela jasně vidět, zda se auta skutečně dotknul, či nikoliv. Definitivní rozhodnutí teď bude v rukou komisařů FIA.

Lewis Hamilton: Nejúspěšnější pilot F1 v historii
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud