Jiří Uhlíř
17. května 2010 • 13:29

GP Monaka: Býci opět mohli slavit

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mají zaděláno na dominantní vládu. Piloti z Red Bullu si opět dokonale pohráli s konkurencí. Ani na metr nepustili nikoho čuchnout k čelní pozici. Slavnou GP Monaka vyhrál Mark Webber před Sebastianem Vettelem.



V sezoně F1 sebrali už druhý double a vedou v celkovém hodnocení. Dokáží soupeři zastavit monoposty se znakem rozběhnutých býků?

Jejich protivníci už musí být v depresi. Red Bull ovládá kvalifi kace závodů, má nejrychlejší monopost a suverénně vítězí. Podle německého Bildu se už utváří tajný pakt McLarenu, Ferrari a Mercedesu. Špičkové stáje by si měly vyměňovat data o voze red bull. „V některých technických oblastech jdou jinými směry. Musíme se na to podívat pozorně,“ tvrdil Ross Brawn, šéf Mercedesu.

Bojí se, bojí. A mají proč. Mark Webber ovládl GP Monaka od první zatáčky. Stejně jako před týdnem ve Španělsku. „Nejlepší den mého života. Na něco takového jsem čekal celou svoji kariéru,“ tvrdil Webber, který dominoval také v kvalifikaci. K tomu mu sekundoval Sebastian Vettel.

Marně tento silný tandem zkoušel dojet Robert Kubica. „Mrzí mě, že hned na startu mě předjel Sebastian. Jenže jsem příliš brzy sešlápl plyn a ztratil trakci,“ řekl Polák z Renaultu.



Na čelných pozicích bylo jasno, na těch ostatních ne. A o další místa se svedla v úzkých uličkách Monte Carla pořádná mela. Hned v prvním kole narazil v tunelu mladíček Hülkenberg, boural také jeho zkušený kolega Barrichello. Když se „nelízala“ svodidla, kolabovala technika. Například Jenson Button odstoupil už ve třetím kole. Proč? Jeden z mechaniků zapomněl sundat krytku z levého chlazení. Motor se zavařil. „Nemělo by se to stávat,“ prohlásil Button.

Kuriózní havárie se přihodila v závěru, Jarno Trulli se obtočil nad hlavou Karuna Čandhoka. Počtvrté musel vyjet zpomalovací vůz, jezdecké pole se scvaklo. Nebylo to ale nic platné, Webber jel superrychle. Neustále si hlídal náskok před svým týmovým parťákem. „Ze začátku závodu jsem s ním držel krok, pak už to nešlo. Bylo zbytečné ho stíhat. Spíše jsem si hlídal Kubicu za sebou,“ vykresloval Vettel.

Piloti Red Bullu už vedou šampionát F1. Po GP Monaka se několikrát poplácávali po zádech, objímali se. Hlavně Vettel se neustále smál. Možná společně vykročili k cestě, která se bude podobat loňské dominanci stáje BrawnGP. A největší měrou za to může i dokonale rychlý monopost.

„Nevidím nikoho, kdo by je mohl dostihnout. Pokud nevyhrajou titul mistra světa, bude to pro mě překvapení. Hlavně Vettel je velmi houževnatý. Podobně, jako byl Ayrton Senna,“ tvrdil Gerhard Berger, spoluvlastník Toro Rosso.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud