Jiří Uhlíř
29. srpna 2010 • 05:00

GP Belgie je tu: Alonso chce zaútočit!

Autor: Jiří Uhlíř, tbl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podle statistik by měl celkově vyhrát. A ani by se nemuselo závodit. Letošní rok je ve znamení španělského sportu. Fotbal, tenis, cyklistika, silniční motocykly... Tady všude dominují jeho krajané. Fernando Alonso však má k titulu mistra světa pořádně daleko.



V průběžném pořadí je pátý se ztrátou dvaceti bodů na vedoucího Webbera. A nevytáhl se ani v kvalifikaci na GP Belgie, kde zajel desátý čas.

Pokud nebude vítězem, překazí letošní tradici. Vládcové nejatraktivnějších sportů pochází z Pyrenejského ostrova. Alespoň v letošním roce. „Nějak mě to ale nestresuje,“ usmál se Fernando Alonso, celkově pátý muž ve formuli 1.


„Španělsko se vyvinulo velice rychle, sportovci zde mají špičkové zázemí. Pokud půjdete do jakéhokoli malého městečka, vždycky tam najdete tenisový kurt, basketbalové hřiště, a každý jezdí na motorce,“ odkryl Alonso tajemství svých krajanů.

Síla španělských závodníků také ovládla nedávnou GP České republiky silničních motocyklů. Jorge Lorenzo, Toni Elias, Nicolas Terol vyhráli ve svých třídách. Lorenzo z Yamahy si jede suverénně pro titul mistra světa v MotoGP.

A co třeba tenis? Tam vládne Rafael Nadal. Fotbalová reprezentace slavila na šampionátu v Jihoafrické republice, Alberto Contador zase vyhrál Tour de France... Jenže ve formuli 1 zatím nic.

I Alonso měl být velkým kandidátem na mistra světa, v polovině sezony však nabral ztrátu. „Na čelo jsem ztrácel sedmačtyřicet bodů, nyní jsem mezeru v předchozích dvou závodech stlačil na polovinu,“ chlubil se Alonso. „Máme padesátiprocentní šanci na titul. Dvacetibodový rozdíl je málo, stačí dojíždět na pódiích v každém závodě.“

Letošní šampion vzejde z pětice Webber, Hamilton, Button, Vettel a Alonso. Španělský pilot má v tuto chvíli nejmenší šance. Bodově ztrácí a nepovedla se mu kvalifikace na GP Belgie, kde zajel desátý čas. Přitom v pátek byl v obou trénincích nejrychlejší.

Fernando Alonso dojíždí jako první do cíle Velké ceny Německa poté, co ho Felipe Massa kvůli týmové režii pustil před sebeFoto ČTK/AP


Jenže okruh ve Spa zahalily nevyzpytatelné podmínky. Nejdříve pršelo, pak trať oschla a nakonec opět pršelo. Alonso je však optimistický: „Je to dobrý výsledek. Cíl zůstává stejný – chci stupně vítězů, i vítězství je možné. Ve třetí sekci kvalifikace jsme špatně zvolili pneumatiky, netlačil jsem pak tolik na čas,“ vysvětloval bývalý jezdec Renaultu. „Jsem klidný. Pokud zaprší, bude asi hodně nehod. Musím útočit.“

Pole position získal opět závodník na Red Bullu, tentokrát Mark Webber, lídr šampionátu. Již tradičně zklamal Michael Schumacher a Mercedes. Společně s Nicem Rosbergem se nedostali do první desítky. Sedminásobný mistr světa se ještě důsledkem trestu z předchozího závodu v Maďarsku, kdy málem natlačil Rubense Barrichella do zdi, musel posunout o deset míst dozadu. „Proměnlivé podmínky jsou pro mě jedinou šancí,“ uznal Schumacher.

Závod startuje ve 14:00 SEČ na obrazovce TV Nova.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud