14. listopadu 2011 • 13:08

Loeb překonal v počtu titulů Schumachera: Jsem na to pyšný, říká Francouz

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Staronový šampion v rallye Sébastien Loeb je hrdý, že má od víkendu o jeden titul mistra světa víc než někdejší král formule 1 Michael Schumacher. Francouzský pilot továrního týmu Citroënu na jednu stranu odmítá jakékoliv srovnání s německou legendou královské automobilové třídy, nicméně pocit, že slavného kolegu předčil, osminásobného šampiona přece jen hřeje.



"To srovnávání není fér, ale každý o tom mluví, takže samozřejmě, že jsem na to pyšný," řekl Loeb v rozhovoru pro server wrc.com. "Jsem šťastný, je to nový rekord. Do tohoto víkendu ho držel on, teď ho máme my."

Osmý titul vybojoval o víkendu ve Walesu, ačkoliv závěrečnou Britskou rallye nedokončil. Z výsledkové listiny ale vypadl až v době, kdy v soutěži dávno nepokračoval jeho jediný konkurent Mikko Hirvonen z Fordu.

Zatímco vloni Loeb šampionát vyhrál s více než stobodovou převahou, tentokrát musel být rád, že uhájil osmibodový náskok. Však také pět vyhraných závodů v sezoně pro něj znamená nejmenší počet od roku 2004, kdy odstartoval právě i díky pěti prvenstvím svoji fenomenální sérii v MS.

Pětkrát letos vyhrál i jeho týmový kolega Sébastien Ogier. Hirvonen, který v předminulé sezoně ještě při starém způsobu bodování prohrál s Loebem titul o jediný bod, slavil dva triumfy, s výjimkou víkendového finále ale všechny ostatní závody dokončil do čtvrtého místa. Ve Walesu se po výpadcích hlavních rivalů radoval poprvé v sezoně loňský vicemistr světa Jari-Matti Latvala.

"Tahle sezona byla mimořádná. Jedna z těch těžkých, se spoustou bitev. Na každé rallye jsme se prali s Mikkem nebo Sebem, někdy s Jarim-Mattim," konstatoval Loeb. "Když jsme pak ztratili spoustu bodů v Německu, Austrálii a Francii, začínali jsme dva závody před koncem zase od nuly. Tlak byl obrovský, museli jsme neustále jet naplno."

Loeb ujistil, že přes zisk dalšího titulu jej rallye neomrzela. Řídí prý se stále stejnou vášní, jako když začínal. V letošní sezoně se vzhledem k jeho končící smlouvě u Citroënu i spekulovalo o tom, že by mohl z nedostatku motivace ukončit kariéru nebo přestoupit do jiného automobilového seriálu. Nakonec sedmatřicetiletý Francouz ponechal vše při starém a ani nezměnil značku, což byla další z uvažovaných variant. Francouzské automobilce se upsal do roku 2013.

"Stále cítím tu stejnou vášeň, když řídím auto. Pořád mám strašně rád řízení a rallye. To je moje hlavní motivace," uvedl Loeb. "Můj život nezmění, jestli mám sedm titulů, osm nebo devět. Mě to prostě baví a mám to rád," doplnil.

A podle toho také zareagoval na dotaz, zda to chce s ohledem na prodloužení smlouvy s Citroënem o dva roky dotáhnout na deset titulů. "Ptáte-li se, jestli mohu, odpovídám: 'Doufám'. Ale jinak nevím. Momentálně je mým cílem příští sezona a po ní uvidím. Samozřejmě, že možné je vše," řekl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud