Martin Tomaides
14. července 2018 • 18:19

Lackova slovenská smůla. Šampiona potrápila spojka i drsná kolize

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE SLOVENSKA | Čtvrtý závodní víkend letošního šampionátu ETRC znamenal přesun na Slovakiaring, tedy nejdelší trať celého seriálu. Obhájce titulu Adam Lacko nejprve oslavil pole position, ale pak už děj nešel podle představ. V prvním závodě ještě zvládl urvat pozici mezi nejlepší trojicí, ve druhém z toho po nehodě na startu bylo až osmé místo. „Hlavně, že jsme i tak dojeli na bodech," řekl závodník stáje Buggyra.



Precizním způsobem nechal Lacko za sebou v dopolední kvalifikaci zbytek startovního pole a na 5922 metrů dlouhém okruhu si vyjel pole position. Úvod do závodu už ale tak hladký nebyl. Evropskému šampionovi proklouzla spojka a hned po startu se přes něj přehnali připravený Antonio Albacete, vůdce šampionátu Jochen Hahn, a také další rychlík Sascha Lenz.

„Adam normálně potíže na startu nemívá. Jakmile jsem to viděl, hned jsem se rozhodl využít situace," vykládal v boxech spokojený třiapadesátiletý vítěz závodu. „Pak už jsem si jen hlídal zpětné zrcátko a sledoval Jochena Hahna, který mě celý závod tlačil, takže jsem dával pozor, abych neudělal chybu," vysvětloval.

Pro rodáka z Madridu tedy kromě sledování asfaltu před sebou bylo klíčové také mít pod kontrolou dění za sebou. „Do zrcátka jsem se díval opravdu hodně," smál se. „Tlačil mě, ale všechno zůstalo v rámci fair play," upozornil.

Albacete tedy prakticky slavil stylem start-cíl, boj o další přední příčky se pak strhl až v předposledním kole. Tam se Lacko rozhodl zaútočit na Lenze, nejdříve se o něj otřel na cílové rovince, kde ztratil přední nárazník a obratem útok dokončil a zajistil si díky bronzové příčce místo na stupních vítězů.

„Chystal jsem si ten útok celý závod, neustále jsem Lenze povzbuzoval, ať jede a on každou chvíli probržďoval a bylo tedy jasné, že v posledních kolech už mu auto nebude fungovat, jak má," popisoval zvolenou taktiku.

V sobotu urval Adam Lacko třetí a osmé místoFoto Buggyra Media

V hlavní roli Kiss

Start druhého závodu z šestého místa už vyšel podstatně lépe, dobrý pocit bohužel vydržel jen vteřiny. První zatáčka odsunula českého pilota na poslední příčku poté, co po kolizi maďarského závodníka Norberta Kisse s Andrém Kursimem Lacko zaparkoval mimo trať.

Zbytek závodu pro něj byl bojem o prestiž a aspoň nějakou bodovanou pozici. Ta se nakonec urvat podařila. Závod se totiž brzy rozdělil na dvě skupiny a Lacko tu zadní ovládl a dojel osmý. „Z pohledu závodění jsem si to strašně užil, krásně jsem si zajezdil. Jen by bylo lepší, kdybych to takhle vytáhl třeba z pátého na první místo," řekl v sobotní podvečer Lacko.

Tři body do tabulky jsou nakonec po vývoji závodu příjemné, kolize z první zatáčky přesto v závodníkovi stáje Buggyra zanechala mírnou pachuť a musel si dokonce ulevit od několika nepublikovatelných slov. „Tradičně v tom byl Kiss, hlavní aktér všech bouraček," kroutil hlavou Lacko.

Do kačírku sice padl po střetu s Kursimem, ale toho postrčil právě Maďar. „Jakmile se něco takového v závodě děje, musí u toho být on," zlobil se.

Po prvních dvou závodech na Slovakiaringu tak Lacko přišel o druhou pozici v celkovém bodování a čtyřnásobný mistr Evropy Jochen Hahn si nabral ještě větší náskok...

Výsledky:

1. závod: 1. Albacete (Špa./MAN), 2. Hahn (Něm./Iveco) - 1,087, 3. Lacko (ČR/Buggyra) - 3,014 ... 14. Vojtíšek (ČR/MAN) - 2. kola.

2. závod: 1. Brereton (VB/MAN), 2. Hahn (Něm./Iveco) - 0,427, 3. Reinert (Něm./MAN) - 2,374, ... 8.Lacko (ČR/Buggyra) - 12,506, 12. Vojtíšek (ČR/MAN) - 23.981.

Pořadí šampionátu:

1. Hahn (Něm./Iveco) - 161 bodů
2. Albacete (Špa./MAN) - 112
3. Lacko (ČR/Buggyra) - 110
4. Kiss (Maď./Mercedes) - 105
5. Halmová (Něm./Iveco) - 90.

Takhle vypadal speciál Steffi Halmové po prvním sobotním závoděFoto Martin Tomaides (Sport)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud