16. dubna 2019 • 18:50

Buggyra v Mostu ladí na sezonu. Pauza už byla dlouhá, vzkázal Lacko

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na tradičním místě, na Autodromu Most, zahájil tým Buggyry závěrečnou přípravu na novou sezonu mistrovství Evropy v závodech tahačů. Adam Lacko se v ní pokusí vrátit na trůn pro šampiona a pomoct mu k tomu má nový závodní speciál. Na první pohled usedne do stejného tahače, ale zdání klame. Roudnický tým pro něj připravil nový vůz, z předešlého modelu zůstala jen převodovka.



"Pauza byla dlouhá. Začali jsme v pondělí a první den jsem se musel rozjezdit já i auto. Postupně se s ním učím, je to úplně něco jiného. David (konstruktér Vršecký) s klukama vymyslel úplně jiný koncept, ale musím se s tím naučit," řekl Lacko.

Buggyra plánuje nasazení nového tahače již delší dobu. Původně jej chtěla představit již v závěru předešlé sezony na závodech v Mostu, ale i s ohledem na další projekty ho nestihla postavit. "Věděli jsme, že pokud chceme Jochena Hahna porážet a pomýšlet na to, aby Adam mohl vyhrát titul, tak musíme postavit nové auto, které bude zásadně jiné," podotkl manažer týmu Jan Kalivoda.

Německý šampion Hahn nasadil nový tahač před rokem a Lacka sesadil z trůnu evropského šampiona. "Hodně povrchů na tratích se za poslední roky změnilo, jde se cestou spíše ke kluzčím a to našemu starému autu nevyhovovalo," řekl Kalivoda, jehož potěšilo, že nový speciál hned od začátku relativně funguje. "Čekali jsme více problémů," přiznal týmový manažer.

VIDEO: Záběry z předsezonního testování z Mostu

Šampion z roku 2017 Lacko si postupně musí zvyknout na jiné ovládání několikatunového speciálu, rozdílné brzdy i jiný posed v kabině. "Až poté začneme postupně nastavovat podvozek a řešit další věci," řekl Lacko, který si je jistý, že Buggyra jde správným směrem. "Musíme ale najezdit ještě spoustu kilometrů, abychom se posunuli," podotkl čtyřiatřicetiletý jezdec, který loni již potřetí v kariéře skončil v hodnocení ME na druhém místě.

Přestože Lacko testuje na známém okruhu, porovnávat časy mezi starým a novým tahačem zřejmě nebude. "Já je neřeším," řekl Lacko. "I v Mostě na autodromu se změnil povrch. Sledujeme ale časy dalších jezdců, protože tady momentálně testuje prakticky celá elita šampionátu a s nimi se budeme moct porovnat. Ale až na konci, teď řešíme jen sami sebe a své problémy," uvedl Kalivoda.

Nová sezona začne za šest týdnů v Misanu, a přestože Lacko považuje čas na doladění za dostačující, Kalivoda možné menší komplikace připustil. "Rizika tak jsou, ale s tím jsme počítali. Jinak to nešlo udělat. Věnujeme se i Dakaru a klíčoví lidi se na projektech střídají," řekl Kalivoda, jenž potvrdil, že Lackovým týmovým kolegou bude i letos Brit Oliver Janes. Momentálně to navíc vypadá, že s buggyrou bude závodit i Mika Mäkinen z Finska.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud