7. ledna 2009 • 12:13

První smrt na Dakaru

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - První smrtelnou oběť si vyžádal letošní ročník slavné Rallye Dakar, která se premiérově jede na jihoamerickém kontinentu. Pořadatelé oznámili, že v noci na dnešek bylo nalezeno tělo francouzského motocyklisty Pascala Terryho.



Devětačtyřicetiletý účastník závodu byl pohřešován již od druhé etapy, podle pitvy zemřel na infarkt. Terry se na své yamaze postavil na start náročné rallye poprvé v životě a ve výsledkové listině figuroval pouze po sobotní úvodní etapě, kterou dokončil na 163. místě.

Do cíle nedělní části v Puerto Madryn už nedorazil. Jeho tělo bylo nalezeno na těžko přístupném místě v křovinách, zhruba 15 metrů od motocyklu a bez helmy.

DÁLE ČTĚTE:
Dakar je stál jazyk! >>>


Francouzský jezdec podle informací organizátorů v neděli nejprve ohlásil, že mu došlo palivo, později si ale od jiného závodníka dotankoval. Později Terry vyslal prosbu o pomoc a bylo zahájeno pátrání.

Záchranářům se jej podařilo nalézt až dnes ve dvě hodiny ráno místního času. Policie v provincii Las Pampas začala příčiny úmrtí vyšetřovat a potvrdily se původní neoficiální informace, že Terry nezemřel na přímé následky nehody.

Nemocnice Molas ve městě Santa Rosa dnes v prohlášení uvedla, že příčinou motocyklistovy smrti byl srdeční infarkt. K úmrtí došlo buď v neděli, nebo v noci na pondělí. Při dakarské rallye na africkém území zahynulo pět desítek lidí, z toho 18 závodníků.

Terry je prvním, kdo nepřežil nástrahy jihoamerických prašných cest. Už v úterý pořadatelé se zpožděním oznámili, že po nehodě hned v první etapě leží v argentinské nemocnici Britové Paul Green a Matthew Harrison. Oba utrpěli zranění plic. Greenův stav se už zlepšil a na rozdíl od Harrisona už není napojen na dýchací přístroje.

PŘEHLED ÚMRTÍ ZÁVODNÍKŮ NA RALLYE DAKAR
(řazeno chronologicky)
1979 - Patrick Dodin (Francie, motocykly),
1982 - Bert Osterhuis (Nizozemsko, motocykly),
1983 - Jean-Noël Pineau (Francie, motocykly),
1986 - Jean-Paolo Marinoni (Itálie, motocykly), Jasuo Kaneko (Japonsko, motocykly),
1988 - Jean-Claude Huger (Francie, motocykly), Patrick Canado (Francie, automobily), Kees van Loevezijn (Nizozemsko, kamiony)
1992 - Gilles Lalav (Francie, motocykly),
1994 - Michel Sansen (Belgie, motocykly),
1996 - Laurent Gueguen (Francie, kamiony),
1997 - Jean-Pierre Leduc (Francie, motocykly),
2003 - Bruno Cauvy (Francie, automobily),
2005 - José Manuel Pérez (Španělsko, motocykly), Fabrizio Meoni (Itálie, motocykly),
2006 - Andy Caldecott (Austrálie, motocykly),
2007 - Elmer Symons (JAR, motocykly), Eric Aubijoux (Francie, motocykly),
2009 - Pascal Terry (Francie, motocykly).
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud