26. ledna 2009 • 10:35

Engeho posádka v Daytoně nedojela

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tomáš Enge stejně jako loni nedokončil závod sportovních vozů v Daytoně. Dvaatřicetiletého pilota, který řídil prototyp BMW/Riley, vyřadila havárie jeho týmového kolegy ještě před uplynutím první poloviny časového limitu.



Při své premiéře v Daytoně v roce 2007 obsadil liberecký rodák se svými kolegy šesté místo. Před rokem jeho snažení ukončila technická závada.

Letošní ročník vyhrála posádka David Donohue, Antonio Garcia, Darren Law, Buddy Rice s vozem Porsche, druhý dojel bývalý pilot F1 Juan Pablo Montoya s lexusem. Tomu unikl vítězný hattrick o pouhých 167 tisícin sekundy.

Za tým Alegra Motorsports rozjížděl závod Ryan Dalziel. Skotský pilot odstartoval s černo-červeným autem z dvacátého místa, ačkoli v kvalifikaci dosáhl pátého času. Při technické kontrole ale komisaři zjistili, že vůz má příliš nízkou světlou výšku, a odsunuli ho až na konec startovního pole prototypů.

Dalziel se probil až na osmé místo, Enge pak poprvé usedl za volant na čtrnácté pozici. Také on se dokázal posunout vpřed, těsně před koncem jeho dvouhodinového úseku však začala stávkovat technika.

"Najednou jsem v autě cítil jemný kouř, ale myslel jsem si, že je to od vozu, který jel těsně přede mnou. Jenže kouře ve voze přibývalo, navíc mi přestal fungovat displej na volantu. Než jsem zajel do boxu, nemohl jsem v autě už skoro dýchat," uvedl český závodník na své webové stránce. Zkrat si vynutil výměnu počítače i volantu, ztráta však nebyla nijak výrazná.

Před polovinou závodu poté usedl do vozu Američan Chapman Ducote, jenže hned v prvním kole po výjezdu na trať havaroval. "Dostal smyk a zadkem auta trefil betonovou zeď. Poměrně dost poničil zadek auta a převodovku. Škody byly tak velké, že jejich náprava by trvala třeba hodinu, a tím by byla naše ztráta už nepřekonatelná. Tým vyhodnotil situaci a rozhodl se nepokračovat," dodal Enge.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud